torstai 9. toukokuuta 2013

Japanilainen menu Helatorstain kunniaksi

Japanin reissustamme asti olen halunnut tehdä jotain japanilaista ruokaa ja meidän tarkoituksena on ollut tehdä onigirejä vaikka kuinka kauan! Emme ole kuitenkaan saanut aikaiseksi. Nyt sitten päätin, että teen paljon vähän erilaisia japanilaisia ruokia. Helatorstai oli minulle vapaapäivä, mutta whiplasher oli töissä. Eli minulla oli paljon aikaa hääriä keittiössä ja yrittää saada aikaan edes jotain!

Japanissahan tarjotaan ruokapöydässä vähän kaikkea, eikä vain yhtä annosta kerrallaan. Minun pöytääni tuli siis onigirejä, kanakevätrullia, misokeittoa, katkarapuja ja mustekalanakkeja.

 Mustekalanakit ovat ihan tavallisia nakkeja, jotka ovat vain leikattu melkein päästä päähän (4-6 lonkeroa) ja laitettu kiehuvaan veteen, jolloin leikatut siivut menevät kippuralle ja nakki näyttää mustekalalta. Tästä syystä kutsun niitä mustekala- tai lonkeronakeiksi. Itse leikkasin liian pitkiä lonkeroita ja ne menivät hieman katki. Kannattaa jättää vähän isommat päät nakeille!

Suurimman osan ohjeista löysin Kikkomanin sivuilta ja niitä sitten muokkailin sen mukaan, mitä aineksia löysin ja mitä korvailin jollain muulla.

Tuoksuvat katkaravut
400 g jättikatkarapuja
15 ml oliiviöljyä
1 sipuli
1 rkl chiliä
100 ml kookosmaitoa
50 ml soijakastiketta
1 rkl sokeria

Ohjeessa katkarapuja olisi pitänyt käyttää 1kg, mutta kalliin hinnan vuoksi ostin vain 400g jättikatkarpuja Lidlistä.

Kuumenna öljy pannulla ja lisää hienoksi silputut sipulit, ruskista. Lisää joukkoon katkaravut, sekoita ja paista vielä muutama minuutti. Ohjeen mukaan pannulla olisi voinut paistaa vielä sitruunaruohoa ja inkivääriä, mutta minulla ei ollut niitä, joten lisäsin hieman cayannepippuria. Sekoita kulhossa keskenään kookosmaito, soijakastike ja sokeri. Kaada seos katkaraoujen päälle. Anna katkarapujen kypsyä välillä sekoittaen, kunnes ravut ovat kypsiä.

Tarjoile esimerkiksi basmatiriisin kanssa, se puuroutuu hieman keittäessä.

Misokeitto
5 dl vettä
kasviksia
2 rkl misotahnaa

Ostin Ruohonjuuri -kaupasta misotahnaa, Sanchi Organic Genmai Miso, missä oli pussin kyljessä misokeiton ohje. Misokeittoahan yleensä syödään pelkkänä liemenä, mutta jos siitä haluaa ruokaisampaa, siihen voi lisätä kasviksia joukkoon.

Keitä 5dl vettä ja lisää kasvikset joukkoon. Itse käytin tässä vaiheessa oikein hienoksi silputtua sipulia ja kaalia. Keitä muutaman minuutin ajan, ota lämpö pois hellalta ja lisää kaksi kukkurallista ruokalusikallista misotahnaa. Sekoita mutta älä anna kiehua. Mausta.

Jos haluaa lisätä kasviksia, tulee ne lisätä ennen misotahnan lisäämistä, sillä tahna ei saa kiehua. Ja oman maun mukaan pitää misokeitto maustaa, riippuen omista makunystyröistä. Itse lisäsin hieman kasvisliemikuutiosta makua keittoon.

Jostain syystä misokeitto ei oikein iskenyt ja olin ihan liikaa laittanut kasviksia. Misotahnakin näytti hieman epäilyttävältä, kun sitä pursotti pussista pois.

Kanakevätrullat
4 kanan rintafilettä
2 rkl soijakastiketta
½ rkl öljyä
3 pientä paprikaa (erivärisiä)
200 g keräkaalia
kevätrullataikinaa
1 kananmunan keltuinen

Viipaloi kanafileet ja sivele soijakastikkeesta ja öljystä valmistetulla marinadilla. Ohjeessa käytettiin marinadissa saksanpähkinäöljyä ja sherryä, mutta minulla ei niitä ollut, joten maustoin itse hieman marinadia. Lisäsin tilkan balsamiviinietikkaa ja vähän cayannepippuria. Huuhtele vihannekset ja leikkaa paprikat sekä keräkaalit ohuiksi siivuiksi. Ruskista fileet kuumassa öljyssä ja pidä ne lämpiminä. Ruskista vihannekset pannulle jääneessä paistinrasvassa, mausta suolalla ja pippurilla. Asettele taikinat vierekkäin ja laita jokaisen päälle kanafileitä ja kasviksia. Taita ensin taikinalevyn yksi pääty täytteiden päälle, sitten oikea ja vasen reuna. Sivele reunoille kananmunan keltuaista ja pyöritä rullaksi. Paista kuumassa öljyssä, kunnes kevätrullat ovat kullanruskeita.

Löysin omat kevätrullataikinani Turusta Brahenkadulla olevasta China Market liikkeestä. Maksoivat vain 1,50€ eli ei ollut kallis ostos. Kevätrullataikinalevyt olivat jotenkin kauhean pieniä ja tuolla reseptin ohjeella en millään meinannut saada niistä hyviä. Paras tapa taitella rullat on taittaa ensin yksi pääty täytteiden päälle, sitten lähteä rullaamaan toisesta reunasta.

Onigirit
250 g riisiä (puuroriisiä tai sushiin tarkoitettu riisi)
n. 4 dl vettä
unikonsiemeniä
noria

Laita 250 g riisiä kulhoon ja valuta vettä päälle. Pese riisiä varovasti 3-4 kertaa vettä vaihtaen. Valuta vesi pois. Siirrä riisi kattilaan ja kaada päälle vajaa 4dl vettä päälle. Kuumenna kiehuvaksi ja kun vesi alkaa kuplia, laita lämpö pienemmälle. Tarkkaile riisejä, sillä levyn kuumenemisen jälkeen vesi on vielä kiehuvaa ja yrittää tulla yli. Keitä hiljalleen 10 min ajan. Sammuta levy ja anna riisin hautua vielä 20-30min. Älä avaa kantta missään vaiheessa!

Kastele kädet ja suolaa kevyesti. Ota riisiä käteesi ja muotoile se kolmion muotoiseksi. Leikkaa norista sopivan kokoinen suikale ja aseta se puoliksi onigirin ympärille. Ripottele päälle unikonsiemeniä.
Mikäli onigirin sisään haluaa jotain täytettä, kannattaa riisi ensin laittaa pieneen kahvikuppiin ja painaa sormella haluamasi täyte sisään. Ja sen jälkeen jatkaa onigirin muotoilua kädessä.

Me löysimme sushiriisiä ja noria ihan S-Marketin hyllyiltä, joskin ne oli hieman vaikeasti löydettävissä. Mutta apua kysyttäessä, myyjä löysi ne meille.

Itadakimasu~

Olivat ihan maittavia, joskin ruokaa oli ihan liikaa, ettei jaksanut paljoa syödä. Etenkin kun oli kokkaillessa maistellut kaikkea! Melkein parempi olisi ollut silloin tällöin kokeilla yhtä ruokalajia ja sitten kun ne ovat hallussa, tehdä tällainen iso kattaus. En ollut koskaan aikasemmin tehnyt onigirejä ja kevätrullia, joten niiden harjoittelussakin meni kovasti aikaa. Mutta whip kuitenkin sanoi, että oli todella hyvää! ^^

Seuraavalla kerralla tehdään whipin kanssa yhdessä kevätrullia ja onigirejä, niin saadaan vielä parempia niistä!

~destine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti