maanantai 19. tammikuuta 2015

Cosplay, itsetunto, ulkonäköpaineet ja terveys

Tämä ainainen aihe, mitä ei voi koskaan käsitellä loppuun. Tai siltä se ainakin tuntuu. Aina itsetunto-aihe on ajankohtainen vaikka minusta tuntuu, että olen käsitellyt aihetta blogissani jo muutamaan otteeseen ja tapahtumien ohjelmissakin pari kertaa. Ja luultavasti joskus tulen käsittelemään tätä aihetta vielä laajemmin.
This is a topic that can  never be dealt completely. Or that's how it feels. Self-esteem is a topic that is always current even though I have written about it in my blog a few times and had a programme about it at conventions a couple of times. And I will propably write about this topic at larger scale.

Uusi innostus lähteä kirjoittamaan aiheesta nousi omasta elämästäni. Olen jo aikaisemminkin kirjoittanut omista paino-ongelmistani, enkä vieläkään ole niitä selättänyt. Viime vuonna pääsin tosiaan huikeisiin lukemiin ja tänä vuonna operaatio jatkuu jälleen. Kutsun tätä Operaatio Painonpudotus Vaihe 2.
This new enthusiasm about writing this topic came from my real life. I have talked about my weight-issues before and it is yet to be conquered. Last year I managed to get into great results and this year the operation is back on. I call it Operation Weightloss Stage Two.

Olen todella iloinen, kuinka paljon cosplayn saralla on puhuttu itsetunnosta ja paino-ongelmista, siitä miten kaikki cossaajat ovat tasa-arvoisia ja kaikki saa cossata mitä haluavat, kunhan se tuntuu itsestä hyvältä ja hauskalta. Olen täysin samaa mieltä ja jos siitä puhuminen vie ihmisten ahdistuksia pois, vielä parempi!
I'm really happy that there has been a lot of talking about self-esteem and weight-issues in the cosplay skene, how every cosplayer is equal and everyone can cosplay what they want, as long as it feels good and fun. I totally agree and if talking about it helps taking the anxiety away from it, even better!

Cosplay Equal

Valitettavasti omalla kohdallani en voi sanoa samaa. Ehkä siksi, koska minulta jää osittain puuttumaan se "tuntuu itsestä hyvältä ja hauskalta". Minulla voi olla hyvä fiilis, kun teen asua ja ehkä mahdollisesti vielä kun puen asun. Mutta yhä edelleen, kun pääsen paikan päälle muiden cossaajien kanssa, tunnen yhä itseni jättiläiseksi ja isoksi ja kamalaksi. Vaikka pidän photoshoot-kuvista ja joskus minulle jopa tulee sellainen olo, että olen kaunis, se ei kestä kauan. Näen kaikki ne ongelmakohdat itsessäni ja se on kaikki mitä näen.
I'm afraid that I can say the same thing in my case. Maybe because I'm partly missing that "feels good and fun to yourself". I do have a good feeling when I'm making the costume and maybe even when I put it on. But still, everytime I go to a convention where are other cosplayers, I still feel myself as giant and big and awful. Even though I like my photoshoot-photos and sometimes I feel like I really am beautiful, it doesn't last that long. I see all the problem parts in myself and that becames everything I see.

Yleensä siinä kohtaa vaivun epätoivoon ja cosplay ei enää tunnu hyvältä ja hauskalta. Minusta tuntuu, että muutaman vuoden sisään minusta on tullut ärtyisämpi ja vihaisempi, mikä johtuu siitä, että en ole sinut itseni kanssa ja minua kieltämättä joskus ällöttää katsoa itseäni peilistä. Kasvojen suhteen olen onneksi melko sinut mutta vartalo tuottaa yhä ongelmia.
That's usually the point I fell into despair and cosplay doesn't feel good and fun. I feel like during these few past years, I've become more grumpy and angrier. And that's because I'm not in terms with myself and sometimes I'm disgusted when I'm looking myself in the mirror. I have become in quite good terms with my face but the body is still an issue.


Olin kuitenkin todella ylpeä viime vuodesta ja muutoksista, mitä silloin tapahtui. Valitettavasti operaatio on kuitenkin kesken. Tämän vuoden sisällä toivon pääseväni siihen pisteeseen, että peilikuva miellyttää. Kyse ei kuitenkaan minun kohdallani ole vain siitä, että jokainen saa cossata minkäkokoisena tahansa, vaan kyse on myös terveydestä.
But, I'm really happy and proud of the changes that happened last year. Unfortunately the operation is still unfinished. This year, I hope I can get to that point where I'm happy with my reflection. Because in my case, it's not about "everyone can cosplay in whatever size" but it's also about health.

Vielä vuoden 2013 puolella olin sairaalloisen ylipainoinen eli ylipaino haittasi terveyttäni. Olen yhä syvästi kiitollinen siitä, että en ole saanut ylipainoni vuoksi diabetestä tai tehnyt muuta pysyvää haittaa itselleni. Minulle ongelma painoni suhteen ei siis ole vain pientä ylipainoa vaan kyse on vihdoinkin terveyteni takaisin saamisesta ja sen ylläpitämisestä.
In 2013 I was still sickly overweighted, in other words, it was a huge burden to my health. I'm still deeply grateful that I don't have diabetes or that I haven't done anything permanent damage to myself because of my overweight. The problem with my weight isn't a small overweight but it's about getting my health finally back and keeping it that way.

Vaikka cosplayn ulkonäköpaineet ovat kovat ja olleet aikaisemmin vielä kovemmat, jouduin kuitenkin antamaan niille paineille kiitosta. Päätös terveellisempään elämään ryhtymisestä ja painonhallinnasta ei ole mikään yhden yön hehkulamppu pään yläpuolella vaan se vaatii oikean ajan, oikean tunnelman ja vahvuutta. Minusta harvemmin saa arkielämässä kuvia, välttelen kameraa oikein ahkerasti eli cosplay on ainut paikka, missä minusta oikeastaan tallentuu kuvia. Niimpä cosplay tarjosi minulle sen herätyksen, cosplayn tuomat ulkonäköpaineet toivat tarjottimella eteeni sen herätyksen, että muutosta on tapahduttava.
Even though the pressures on appearance is still hard, and had been even harder, in cosplay, I still have to give the pressures a thanks. Decision to start a healthier life and controlling your weight isn't about a light bulb appearing on top of your head. It's about right timing, right feeling and strenght. I'm not that much in front of a camera in real life, I avoid it a lot, so that's why cosplay has been the only way to get pictures of me. And that's why cosplay had offered me a weakening, the pressures on appearance in cosplay brought a weakening on a silver plate in front of me, that a chance has got to happen. 

Cosplay antoi muutokseen voimaa, sillä ajatus lähti ensin siitä, että haluan näyttää paremmalta kuvissa. Sen jälkeen tajusin, että haluan ensin olla aidosti terve ja sen jälkeen näyttää paremmalta kuvissa.
Cosplay gave me the strenght to chance, because at first it started from wanting to look better at cosplay photos. After that, I realized that before that, I want to be healthy.

En enää ole ollut sairaalloisen lihava vuoteen vaan nyt merkittävästi ylipainoinen. Onneksi pian vaaka on niissä lukemissa, että olen vain lievästi ylipainoinen.
I haven't been sickly overweighted in a year, now I'm significantly overweighted. I'm happy to say that soon the scale has come down to slightly overweighted point.

Koska olen niin päättäväinen tämän vuoden operaation vaiheen kanssa, että uskon pääseväni välietappiini, olen myös päättänyt osallistua esityskisaan tämän vuoden puolella. Sitä en tiedä, mihin esityskisaan pääsen, mutta se on varma että ennen kesää se ei tule tapahtumaan. Esityskisa sen takia, että siinä ei voi piiloutua poseerauksen ja kuvakulmien taakse, vaan siinä näkee aidosti ihmisen.
Because I have been so determined in this year with my operation's stage, I'm sure that I will reach my staging point. I have also decided to participate in a show contest this year. I don't know where I will be allowed to go because there are a lot of participants, but it's not gonna happen before summer. I want to participate in  a show contest because there you can't hide behind a pose and angles, there the audience will see the real you.

"Love your cosplay... and love yourself." - Cosplay Equal

Toivon myös tämän vuoden aikana saavani sen hauskuuden kokonaan takaisin cosplayhin!
I hope that this year, I will get back all the hilarity and joy to cosplay!

Ja koska haluan vielä demonstroida tähän asti saavuttamaani tulosta, koska minun oikeasti pitäisi olla jo ylpeä itsestäni, niin olkaa hyvä ja järkyttykää! Kolme kuvaa olen jakanut lifestyle-blogini puolella ja yhden vertailukuvan tein vielä cosplaysta. Ihan kamalaa katsottavaa... Enkä oikeasti tajunnut aikaisemmin, kuinka pahaksi paino-ongelma oli mennyt.
And because I really want to demonstrate the results I have achieved this far, because I really should be proud of myself, be ready to shock! Three photos I have shared in my lifestyleblog and I did one more of cosplay photos. It's just terrible to see... I honestly didn't realize earlier how bad had my weight-problem gone...


Ennen-kuva on otettu 8/2013 ja jälkeen-kuva 4/2014.
The before photo has been taken in 8/2013 and the after photo in 4/2014.

Ennen-kuva on otettu 5/2013 ja jälkeen kuva 5/2014.
The before photo is taken in 5/2013 and the after photo is taken 5/2014.

Ennen-kuva otettu 9/2012 ja jälkeen kuva 5/2014.
The before photo is taken in 9/2012 and the after photo in 5/2014.

7/2013 otettu kesällä Lontoon matkalla LAC:ssa. 1/2015 otettu Turun pääkirjastossa. See the difference?

Osa minusta haluaisi heittää kaikki vanhat kuvat jonnekin, missä aurinko ei paista. Mutta toisaalta, en halua hävittää kuvia, koska ne pysyvät ikuisina muistutuksina ajasta ja painosta, johon en halua palata.
A part of me wants to throw all the old photos somewhere where the sun won't shine. But then again, I don't want to get rid off the photos, because they are a permanent reminder of a time and weight I don't ever want to go back to.

Olen varmasti jossain joskus maininnut painoni, missä olin kun 7/2013 kuva on otettu. Jos ette tiedä sitä, voitte saavat vapaasti arvata, mikä paino oli tuolloin. Niin kamalaa...
I'm sure I have somewhere mentioned my weight when the photo from 7/2013 had taken. If you don't know it, you can guess freely what the weight was. Just horrible...

Edit: Tätä tekstiä oli vaikea kirjoittaa ja vielä vaikeampi oli julkaista nuo kuvat.
Edit: It was really hard to write this and even harder to put those pictures in it.

9 kommenttia:

 1. Great text and inspiring too, good luck to you! *thumbs up*

  It's very brave of you to publish those photos but I think it's a very good thing that you did so - it clearly shows how far you've come and also shows everyone that anything is possible with the right determination and a strong will to make a change, no matter if it's for a hobby or for a healthier lifestyle.. or both!!

  http://valkoinensamurai.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you so much for your comment : )

   I have in the past published a few of those cosplay photos but some how hadn't realized how bad it looks. How unhealthy it looks. It was that picture of Tsunade that finally woke me up. When I saw it, I was just devastated... but I guess it needed to go that far for me to realize that I have to do something. And I have come a long way ^^

   But it felt good, in a way, to publish those before/after photos together, because I'm not that person anymore. And with the help of looking at those photos, I will be stronger and more determined to see this through!

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. I'm proud of you that you managed to write this post as it takes a lot of courage to do it. It's also very inspiring to read this and how much you've changed to the better in different ways. Also, I really hope that you will start to enjoy cosplay more and I really like your costumes too! I sort of have the same feeling that you do, but put height instead of weight as I am very short and a big majority of the characters I want to cosplay are at least 170 cm +.

  I have a constant fear of being looked down upon to be honest :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you for your comment, it really means a lot me : ) I also hope that once I have won this obstacle, I will be enjoying cosplay a lot more!

   Oh, I do understand that feeling... weight is something you can control but not your height. At least, not in a good way, since not every character can wear high heels... I do hate it when other people's opinions and thoughts controls your own feelings, I wish we all had enough power to shake that feeling away. But it's not easy. I do hope that your talent and your joy for cosplay will beat those feelings! : )

   Poista
 4. Mielettömän mahtavaa että postasit tämän! Et ole yksin ajatusten kanssa, koska itse tappelen saman aiheen kanssa. Varsinkin kun tossa syksyllä pamahti sellaiset 9 kiloa lisää. Nyt on ollut kovaa itsekuria ja taistelua, mutta nyt on puolet siitä pois. Itselläkin kun on tavoitteena vaan saada terveempi ja jaksavampi kroppa. Mulla kun vaivana on myös tulehdusherkät nivelet, niin pakko saada paino kuriin, jotta nivelet ei hajoa.

  Hienoa että lähdet kisaamaan! Se on kyllä todella hyvä kannustin. Itse vielä pysyn kisaamisesta poissa, mutta kyllä tällä kropalla joutuu esiintymään, joten itsellä on tanssiesitys taas tässä keväällä. Siihen kun saisi takaisin viime kevään kuntoon itsensä.

  Vertailukuvat on todella hyviä. Sitä ei välttämättä tajua millaista muutosta on tapahtunut, ellei ole kunnon vertailukohtaa. Itsellä oli mitat otettuna itsestäni, mutta en enää muista mihin sen laitoin. Varsinkin kun nyt ei voi enää luottaa vaakaan, kun alkaa tota lihasta muodostumaan (ja lihas painaa enemmän kuin läski).

  Mutta stemiä!

  VastaaPoista