tiistai 13. tammikuuta 2015

Yukicon 2.0 - huurteinen talvicon

Yukiconista melkein toivuttu ja nyt iloisin mielin kertaamaan viikonlopun tapahtumia kirjoittamalla coniraporttia!

Lähdimme jo perjantaina ajamaan Turusta kohti Espoota, sillä saimme majoituksen ystäväni Sipsinekun luota. Totesimme, että oli paljon järkevämpää saapua jo perjantaina Espooseen kuin herätä lauantaina todella aikaisin ja ajaa kiireessä tapahtumapaikalle vaihtamaan asua päälle. Tämän vuoksi kävimme jo perjantaina vaihtamassa lippumme rannekkeiksi ja samalla näimme ensimmäistä kertaa tapahtumapaikan.


LAUANTAI

Lauantaina saimmekin heräillä rauhassa ja laittaa asut päälle. Minulla oli tosiaan lauantaina Saegusa Mayumi sarjasta Mahouka Koukou no Rettousei ja whiplasher kierrätti Ezio asuaan sarjasta Assassin’s Creed. Saimme hieman etsiä ilmaisia parkkipaikkoja mutta sellainenkin löytyi!

Jonoa oli kertynyt ihan kiitettävästi mutta onneksi jono liikkui hyvin nopeasti pelkän rannekkeen tarkistamisen vuoksi. Kun pääsimme sisälle, kävimme ensimmäisenä hakemassa cosplaykisaan paikkaliput. Pidimme myös photoshoottia heti alkuun, jolloin asut olivat vielä hyvässä kunnossa ja itsekin jaksoi paremmin.

Asu: Destine Cosplay
Kuvat: whiplasher

Asu ja kuvat: Destine Cosplay 

Menimme katsomaan huurteista pianokonserttia mutta lähdimme piakkoin alun jälkeen, sillä konsertti ei vastannutkaan odotuksiamme ja menimme kiertelemään myyntipöytiä. Kahdeltatoista whiplasher meni seuraamaan peliluentoa Zeldasta ja Mariosta, kun taas minä menin esityskisan luennolle.

Odotin luentoa kovasti, sillä olen pitkään halunnut osallistua esityskisaan mutta joko minua on liikaa jännittänyt tai en ole onnistunut keksimään mitään hyvää esitystä. Kuten sanoin luennolla, olen liian kriittinen itseäni kohtaan. Luennolla Miro sanoikin, että ei kannata tehdä esitystä liian suurella tasolla ja odotuksilla vaan omalla tasollaan. Mikä osittain helpotti oloani, että esityksien tekeminen on myös yksi osa-alue, missä kokeilemalla ja tekemällä voi kehittyä, eikä heti voi olla täydellinen.

Luennolta sai paljon hyviä vinkkejä ja osa oli sellaista, minkä itse tiesin mutta mihin tarvitsin muistutusta. Hyvä esimerkki oli ääninauhan äänittämiseen Sushiferiltä eli jos ei ole tarvittavaa tekniikkaa nauhoittamiseen, paras paikka sen tekemiseen on esimerkiksi peiton alla, missä ääni ei kimpoa eri pinnoista. Todella näppärä neuvo! Pidin myös siitä, että vaikka moni olikin esityksensä tehnyt edellisenä iltana, parempi olisi kuitenkin antaa idean hautoa ja tehdä ideasta hyvä esitys ajan kanssa. Eli mikäli esityskisan ilmoittautuminen meneekin itseltä ohi, jos esitysidea on hyvä, sen voi toteuttaa myöhemminkin.

Mirolta tuli Sushiferin demonstroimana tosi hyviä käytännön vinkkejä lavalla olemiseen ja kehon hallintaan. Tärkeimmät oli tietenkin kainalot eli ovatko kädet kiinni kyljissä vai ei, miten kannat ja esität itsesi yleisölle riittävän isosti mutta ei liian dramaattiset, miten kävelet lavalla ja miten lava otetaan haltuun. Todella hyvä esimerkki oli ison lavan rajaaminen esimerkiksi propeilla pienemmäksi omaksi lavaksi, jotta esiintyjänä ei huku isolle lavalle. Elina Cosplay myös kertoi hyvin siitä, miten kliseet eivät aina ole pahasta, jos osaa käyttää niitä tietoisesti ja harkitusti ja ne ovat tehokeino.

Sain ainakin paljon inspiraatiota luennosta ja mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Tärkeintä, mitä luennolla painotettiin, oli esitysidean ja esityksen esittäminen ystäville ja kommenttien pyytäminen. Eli kannattaa aina keskustella ideasta ja esityksestä muiden kanssa, jotta saa kuvan siitä, toimiiko idea. Tärkeää olisi myös esitellä esitys sellaiselle henkilölle, joka ei tunne sarjaa, mihin esitys perustuu, jotta se avautuu kaikille katsojille.

Toivottavasti saan tämän ideasopan laitettua lautaselle ja tänä vuonna uskaltaisin ensimmäistä kertaa esityskisaan johonkin tapahtumaan!

Luennon jälkeen menimme hyiseen ulkoilmaan katsomaan Hobitti teemaista jääluisteluesitystä. Paljon aikaa meni siihen, että yleisellä luistelukentällä olevat luistelijat saatiin pois esityksen alta. Mielestäni olisi ollut todella paljon kätevämpää, mikäli koppien edessä olisi ollut lappu, missä olisi lukenut luisteluesitysten ajankohta ja kohteliaasti pyydetty ihmisiä siirtymään luisteluradan reunoille. Esitys oli kuitenkin hieno ja musiikki toimi todella hyvän. Esitystä oli hienoa seurata vaikka kylmyys iski luihin asti.

Lähdimmekin esityksen jälkeen kohti Subwayta hakemaan hieman purtavaa tapahtuman ajaksi.

Menimme hieman ennen neljää odottamaan cosplaykisaan pääsyä ja aloimme olla jo ihan puhki, lähinnä kylmyydestä ja asujen pitämisestä. Kuulin kuitenkin huhun, että cosplaykisaa olisi siirretty puolella tunnilla, mistä menin kysymään infosta. Asiahan oli näin ja jatkoimme myyntipöydillä kiertelyä. Kun kello alkoi lähestyä viittä, menin uudestaan infoon ja kysymään cosplaykisan alkamisajankohtaa mutta siellä ei osattu kertoa siitä, sanottiin vain olevan ongelmia.

Olin suoraan sanottuna melko närkästynyt ja moni oli somessa jo asiasta valittanut. Itse kirjoitin asiasta Yukiconin FB-sivuille, joskaan siihen ei koskaan kommentoitu. Hieman ennen viittä tuli vihdoin ja viimein kuulutus, missä pahoiteltiin cosplaykisan viivästymistä ja sen kerrottiin alkavan 17.10. Kun vihdoin pääsimme sisään saliin, saimme vielä odotella ja lopulta kisa alkoi noin puoli kuudelta.

Juontajana Sushifer oli todella loistava mutta puolentoista tunnin odotuksen vuoksi yleisön kesti todella kauan lämmetä juonnolle ja koko tilanteelle. Mikä toisaalta harmitti, sillä ei myöhästyminen ollut Sushiferin syytä, saati sitten varmaankaan yhden ihmisen syy. Juonto oli loistavaa ja englanti sujuvaa, olin todella iloinen miten Sushifer oli nähnyt vaivaa kehittääkseen juonnosta ja NCC-karsinnoista esityksen, mitä veti. Toki tekniikka tökki koko kisojen ajan mutta onneksi kisat saatiin sentään hyvin mielin päätökseen!

NCC-kisaajat
NCC-karsinnat olivat kyllä melkein paras tähän asti, sillä esitykset olivat lähestulkoon kaikki omasta mielestäni todella hyviä. Harmitti kyllä, kun yksi esitys alkoi todella hyvin mutta vaatteiden vaihdossa tapahtui luultavasti jotain ja esiintyjä ei koskaan palannut lavalle. Mutta olin kyllä pitkälti samaa mieltä tuomareiden kunniamainintojen ja NCC-edustajan valinnoissa.

NCC-voittajakolmikko, keskellä NCC Suomen edustaja

Oli todella hienoa, kun Operaatio Frederik tuli esiintymään kisojen aikaan vaikka Cheek ei musiikkina ole yhtään minun makuuni. Saimme myös nähdä Cosvisionin tekemän videon ja ilmoituksen Cosplayn Suomen mestaruuskilpailusta 14.11. Gloriassa! Odotan sitä todella innoissani, joskin Gloriaan ei mahdu kovin paljon ihmisiä, mikä minua surettaa.


Toisena kisana lauantaina oli photoshoot-kilpailu, missä paljastettiin tuomariston suosikki ja näytettiin kaikki osallistujat äänestystä varten.

Tuomareiden suosikki
Yleisön suosikki, mikä julkistettiin sunnuntain päättäjäisissä

Kisan jälkeen lähdimme kiireen vilkkaan kohti lämmintä majoituspaikkaamme ja syömään.


SUNNUNTAI

Sunnuntaina heräsimme hieman aikaisemmin, sillä Sipsinekku oli osallistunut yksilökisaan ja hänen piti olla kulttuurikeskuksessa hieman aikaisemmin. Minulla ja whiplasherilla ei ollut sunnuntaina asua päällä, joskin minä olin laittautunut casual!Erzaksi peruukin ja asusteiden avulla.

Aamu ei lähtenyt kovin hyvin käyntiin, sillä yön aikana oli tullut 15-20cm lunta ja onnistuin lentämään perseelleni juuri ennen kuin pääsimme autolle. Koetukset eivät päättyneet siihen vaan auto oli lumen peitossa ja aura-auto oli käynyt ajamassa lumivallin auton eteen. Kovan työn ja kaasuttelun jälkeen saimme kuitenkin auton pois lumivallien keskeltä ja pääsimme tapahtumapaikalle.

Heti alkuun kävimme hakemassa paikkaliput cosplaykisaan ja äänestämässä photoshoot-kisassa. Yhdeltätoista menimme seuraamaan FFFightia, mitä en ollut vuosikausiin päässyt näkemään. Fight oli FFFollowersien järjestämä ja siellä oli todella hyviä ja eeppisiä kohtia. Ainut asia, mikä jäi todella häiritsemään ja ärsyttämään, oli fanservice ja poikarakkauden pakollinen tunkeminen joka ikiseen kohtaan. Se tuli niin random osallistujien kuin vetäjien puolelta. Yleisössä oli kuitenkin heti eturivissä kaksi lasta ja varmasti muuallakin istui lapsia, jotka joutuivat kuuntelemaan ”perkele”, ”tulen sun sisään” ja uudelleen modaamista poikarakkauteen ja piilosuudelmia ja lähentelyä sekä näkemään keskisormen näyttämistä. Itse koen fanservicen tunkemisen joka paikkaan todella epähahmomaiseksi ja typeräksi. Jos sitä käyttää, niin käyttää oikeissa tilanteissa ja oikealla tavalla. Silloin kun tulin mukaan harrastukseen, oli skenessä todella paljon fanserviceä ja poikarakkautta eikä ollut yhtäkään kisaa, missä niitä ei olisi ollut. Onneksi villitys laantui ja kisoissa sitä joutuu näkemään todella harvoin.

Tämäkin on vain oma mielipiteeni mutta mielestäni ne eivät kulje edes hyvän maun rajoissa, ellei sitä osata käyttää vihjailevasti ja epäsuorasti. Ihan niin kuin lasten elokuvat! Nehän ovat täynnä mitä pervouksia mutta lapsille on tarjolla omaa huumoria, eivätkä he huomaa mitään tuollaista vaan se on tehty huomaamattomasti vanhemmille, jotka ovat joutuneet tulemaan mukaan elokuviin lastensa kanssa.

Mutta se siitä ”haters gonna hate” raivoamisestani. Fightin jälkeen meillä oli aikaa vielä kierrellä ympäriinsä, ottaa kuvia ja vaihdella kuulumisia cossaajien kanssa.

Yhden aikaa pääsimme katsomaan sunnuntain cosplaykisoja, missä ystävämme Sipsinekkukin kisasi. Juonto ei sunnuntaina ollut ihan minun mieleeni mutta lavashow'ta oli paikoitellen ihan hauska seurata. Sunnuntaina kisattiin aloitteneiden ja kokeneiden sarjoissa sekä yksilö- että ryhmäkilpailuissa. Oli kyllä todella mielenkiintoista, miten selkeä tasoero paikoitellen oli. Olin melkein samaa mieltä tuomareiden valinnoista.

Yksilökisa - aloittelijat

Yksilökisa - kokeneet

Aloittelijoiden kunniamaininnat

Kokeneiden voittajakolmikko

Ryhmäkisa - aloittelijoiden voittajakolmikko

Ryhmäkisa - kokeneiden voittajakolmikko

Saimme kisojen aikana myös nähdä trailerin Cosplay Finland Tourin tekemästä matkasta, mikä herätti kyllä mielenkiintoa. Toivottavasti siitä tulisi ihan DVD-versio lopulta, minä kyllä ostaisin!

Kisa loppui jo kahden maissa ja lähdimmekin siitä hyvin vikkelää pois ajamaan kohti Turkua. Meillä molemmilla oli kuitenkin maanantaina töitä ja halusimme rentoutua ja levätä ennen työviikon alkua.

Yukicon oli mielestäni todella onnistunut ja viikonloppuna oli todella hauskaa. Minua harmitti, miten takkiini kiinnitetty läpinäkyvän viitan poltetut reunat repivät paikoitellen valkoista mekkoani. En ollut aikaisemmin pitänyt asua niin kauan päällä, että olisin aiemmin huomannut sen. Peruukki myös painoi ikävästi. Olisin myös halunnut jutella muiden cossaajien kanssa enemmän, etenkin niihin joihin olin jo somessa tutustunut, mutta en oikein onnistunut bongaamaan ketään ihmismassan seasta. Parempi onni ensi kerralla! 

Kiitos kaikille Yukista!

Teen vielä uuden päivityksen Yukiconista, missä lisään kuvia kisoista ja conista yleensä.

I will update the English version later!

1 kommentti:

  1. Mie tuun tälläi reippaasti myöhässä lukemaan tätä, mutta tulen googlen ansiosta ja haluan kiittää siuta ;__;
    Tosiaan, Sushifer olen ja ihana lukea tälläi keskellä yötä, että joku tykkäsi juonnosta ja meidän esityskisaluennosta! <3

    *katoaa jälleen maan koloon*

    VastaaPoista