tiistai 21. helmikuuta 2012

Making of: Ivyn ase 2/?

Keinonahka hankittu ja vaikka kangaskaupassa olin vielä varma, että olin ostanut mustaa keinonahkaa, tuo näyttää aika pitkälti mustan vihreältä. Mutta ajaa kuitenkin saman asian! Olin yllättynyt, että keinonahka oli niinkin halpaa, jotenkin olin aina kuvitellut sen olevan todella kallista. Erikeepperi hankittu Tiimarista samalla matkalla, joten propin päällystäminen voi alkaa.

Minulla ei ole mitään puristimia mutta sain vinkiksi, että patjan väliin ja kirjoja päälle, niin se ajaa saman asian. En jaksanut alkaa kasata kirjoja päällekkäin, joten laitoin 24-pack kaljakopan siihen päälle eli on ainakin painoa. Kun whiplasher tuli kotiin, hän ihmetteli mitkä kaljakestit minulla täällä on.

Ensimmäinen kosketus keinonahalla päällystämiseen oli täysi katastrofi. Yksi propin teristä oli ollut noin 10 tuntia puristuksissa kaljakopan alla mutta lopputulos oli kaikkea muuta kuin toivottava. Liima ei ollut ottanut kunnolla kiinni pitkästä puristus- ja kuivumisajasta huolimatta ja muutenkin ärsytti minua kovasti. En kuitenkaan aio luovuttaa!

Leikkasin ja liimasin, nuppineulasin ja painelin, minkä jälkeen terä jouti takaisin patjojen ja kaljakopan väliin. Katson illalla myöhemmin, miltä lopputulos vaikuttaa. Jos ei ala näyttää hyvältä, en kyllä tiedä miten lähteä korjaamaan siä eli pakko siirtyä gessoon. Toivotaan parasta!

MYÖHEMMIN...

Toinen kerta toden sanoo. Eli toisella kerralla liimaus onnistui ja terä näyttää oikein hyvältä. En tiedä syytä, miksi ensimmäinen kerta epäonnistui. Laimensin erikeepperiä veteen, josko se olisi ollut sitä? Tai terä ei ollut kunnon puristuksessa. Laitoin nyt nuppineuloilla vielä liitoskohdista keinonahan kiinni, jotta liima ottaa kunnolla kiinni. En päällystänyt vielä terän päälli- ja alaosia, sillä pujotan suihkuletkun vielä teristä läpi ja laitan vasta silloin keinonahan päälle, jotta terä näyttää hyvältä. Kaiversin yhteen terään jo reiän suihkuletkua varten. Harmi, että suihkuletkun päät ovat hieman suuremmat mitä suihkuletku itsessään ja minulla ei ole kunnon välineitä sen leikkaamiseksi. Täytyy kääntyä isukin puoleen.

Keinonahka pitää muutenkin kunnolla maalata, sillä tuo nahka on tosiaan vihertävän musta eikä musta. Terän reunoja pitää myös vielä laittaa paremmiksi, jotta ovat sileitä. Terä on tosiaan päältä suora ja taittuu hieman loivasti sivuille, luoden terään enemmän terävyyttä.

Nyt laitoin neljä muuta terää puristuksiin ja odottelen, mitä niistä tulee. Ne ovat taas kaljakopan alla odottamassa kuivumista. Toivottavasti tällä kertaa päällystäminen onnistuu heti ensimmäisellä kerralla, eikä vaadi toista korjaavaa kertaa. Kuvassa näkyy, miten olen päällystänyt ne ja laittanut vielä nuppineulat terän sivuihin vahvistamaan puristusta. Pitäisi vielä testata keinanahkaan terien piirrokset, jotta ne näyttävät hyviltä. Hankaluutta tulee tuottamaan kahvan päällystäminen keinonahalla. Kahvan käsiosa on pyöreä ja alaosa on sekä pyöreä että terävä. Saa nähdä, mitä siitä seuraa.


KAHVAN PÄÄLLYSTYS

Tosiaan, kuten arvelin, kahvan päällystäminen ei ollut niin helppoa mitä kuvittelin. Vieressä on kuva muokatusta kahvasta, mistä ehkä mahdollisesti näkee, kuinka pyöreä se on tietyistä päistä, etenkin tuolta päästä. Päätin päällystää sen kahdessa osassa, ensin itse kahvan ja sen jälkeen vasta alaosan. Jo yläosan kanssa tuli ongelmia. Vaikka kuinka päässäni mietin, miten sen toteutan, ei toteutus sitten ollutkaan niin helppo. Tasainen keinonhaka ei tietenkään taivu niin kuin haluan, eikä pienillä leikkauksillakaan se mene täysin siististi vaan jää kuprulle.

Seuraavassa kuvassa näkyy, että kahvan käsiosa on liimautunut todella kauniisti. Sain sen myös leikauttua nätisti, jolloin päältä maalaus menee varmasti hyvin. Tästä kuvasta näkyy hieman, miten tuo ihan päätyosa vielä repsottaa, koska en vielä tiedä, mitä teen sille. Olen harkinnut, että leikkaan sen nyt ihan finnfoamia vasten ja leikkaan pieniä suikaleita tuonne ylös, jotta saan kaarevuuden ja pyöreyden menemään kunnolla.

Alemmassa kuvassa tosiaan näkyy, kunhan sen klikkaa suuremmaksi, miltä kahva näyttää takaapäin ja miltä sen päällystäminen tähän mennessä näyttää. Eli toivon mukaan saan sen jotenkin nyt toimimaan ilman, että kahvan päätyosassa olisi mitään kumpuroita ja se olisi mahdollisimman sileä. Koska pelkkä maalaus ei tule kahvaa pelastamaan, ellen saa keinonahan kangasta muotoutumaan kauniisti.

Laitoin vielä jälkikäteen kahvan kunnolla puristuksiin kaljakopan alle, sillä ennen kuvan ottamista kahva ei ollut ehtinyt tarpeeksi kauan olla puristuksissa. Vasta tuntien puristuksen jälkeen liima ottaa kunnolla kiinni keinonahkaan ja finnfoamiin, jolloin jälki on parempaa. Hankaluutta tosiaan tässä, niin kahvassa kuin terissä, tuottavat pienet kulman ja pyöreydet ja epätasainen pinta, jolloin päällystäminen on hieman haastavaa. Etenkin minulle, sillä en ole aikaisemmin mitään tällaista tehnyt.

Katsotaan, miten jatkon kanssa käy. En vielä tiedä, viitsinkö maalata noita osia, ennen kuin kaikki osat ovat kiinni suihkuletkussa. Kahvan voi vielä maalata, mutta teräien päälli- ja alaosat täytyvät muutenkin maalata vasta viimeiseksi. toki voin jo etukäteen maalata pintavärin niihin ja lopuksi vasta koristella.

Pidän teitä ajan tasalla, toivottavasti aseen tekoa on mielenkiintoista seurata
~ destine

2 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Sain hirveästi infoa ja motivaatiota alkaa tehdä omaa proppia! :) Hienoa työtä oot kyllä tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, todella kiva että blogiteksti antoi infoa ja motivaatiota! : ) Itsekin vasta-alkaja proppien suhteen ja melko yksinkertaisesti pitää kaikki tehdä, kun ei ole välineitä mihinkään ihmeelliseen. Kiitos vielä!
   ~ destine

   Poista