tiistai 8. huhtikuuta 2014

COSPLAY-12: 4/12 Kuuluuko kisaaminen cosplayhin?

Tällä hetkellä tapahtumissa ehkä yksi suosituimmista ohjelmanumeroista ovat cosplaykisat. Alun perin cosplaykisa koostui yksittäisestä pukukilpailusta, myöhemmin rinnalla on kulkenut myös esityskilpailu. Viime vuosina erilaisia kisamuotoja on tullut tapahtumiin, kuten Hall Cosplay ja Missimittari. Myös kansainvälisiä kisoja on tullut yhä enemmän myös Suomen tapahtumiin.

Pidin vuoden 2013 Desucon Frostbitessä ohjelman lavakammosta, missä pureuduttiin cosplaykisoihin ja niihin syihin, miksi kisojen osallistujamäärä on ollut laskussa. Kun tein tutkimusta näistä syistä, tuli monen suusta kommentti siitä, että kisaaminen ei edes kuulu cosplayhin. Tämä kommentti seisautti hetkeksi, sillä kaikissa tapahtumissa on aina ollut cosplaykisoja ja niiden suosio on aina ollut todella suuri. Tuntuikin todella oudolta ajatella, että kisaaminen ei olisi osa cosplayta.

Tammikuun COSPLAY-12 kirjoituksessani käsittelin cosplayn määritelmää, eikä siinä tosiaan mikään anna ymmärtää, että harrastukseen kuuluisi kisaamisen elementti. Kisaaminen on tullut meidän cosplay- ja tapahtumakulttuuriimme ja nykyään se on erittäin olennainen osa cosplayta.

Mikä sitten on kisaamisen päällimmäinen syy cosplayssa?

Kisaamiseen liittyy aina voittajien määrittely eli kisoissa haetaan parasta cosplayaajaa ja cosplayasua. Kuten tammikuun kirjoituksessa puhuin, itse cosplayasulla on melkeinpä suurempi merkitys kuin itse cosplayaajalla. Esityskisoissa sen sijaan aletaan hakea jo parasta cosplayaajaa, joka tuo hahmon luonteen ja persoonan esiin esityksessä. Harvemmin esityskisoissa pärjää, mikäli esitys on täysin ristiriidassa hahmon luonteen kanssa.

Tai voisiko kisaamisen pääsyynä olla juuri pukuleikki ja muiden viihdyttäminen tässä pukuleikissä? Mielenkiinnosta ihmiset tulevat seuraamaan kisoja, yleensä tuomarit tekevät päätöksen voittajista. Ihmiset tulevat seuraamaan kisoja, koska haluavat nähdä hienoja cosplayasuja, sillä kaikkiin ei välttämättä ehdi törmäämään itse tapahtumassa. Kisoja tullaan seuraamaan, koska on mielenkiintoista nähdä, minkälaisia esityksiä cosplayaajat ovat kehittäneet ja saaneet aikaiseksi.

Miksi sinä seuraat cosplaykisoja? Jos et seuraa, miksi et?

Entä onko kisaaminen osa cosplayta harrastuksena?
PS. Ilokseni voin ilmoittaa, että aion päästä lavakammostani eroon ja aion lähteä tänä vuonna kisaamaan! Myöhemmin paljastuu, mihin kisaan olen ilmoittautunut!

1 kommentti:

  1. Käyn kyllä aina katsomassa puku- ja esityskisat, koska ne ovat yksiä lempiohjelmistani. Juuri koska siellä näkee hienoja pukuja ja esityksiä.Erityisesti tykkään esityskisoista koska niissä pystyy tuomaan hahmoa enemmän esille :)

    Hyvä hyvä! itellä on vähän vielä kysymysmerkki, oltais ehkä ryhmällä menossa traconin esityskisaan, mutta ryhmän toteutuminen on (Taas vaihteeksi) vielä vähän kyseenalaista, koska ei viimeseen puoleen vuoteen oo meijän FB-sivuilla ollu mitään puhetta muuta ku kaks ihmistä perunu, ja iteki mietin että teenkö sitä asua sittenkää, vaikka kiva ois, mutta en tiä onko Japanin matkan jälkeen rahaa, ja ois ispis pariin muuhun hahmoo.

    VastaaPoista