sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Cosplaykysely

Löysin tällaisen kyselyn Yumi jumittaan blogista ja halusin itsekin vastata kysymyksiin. Jos joku muukin haluaa vastata kysymyksiin, niin laittakaa ihmeessä linkkiä kommentteihin, kyselyitä on hauska lukea!

Milloin aloitit?
Cosplay-nimellä aloitin loppu vuodesta 2007, kun menin Helsingin kirjamessuille Final Fantasy VII:n Cloudina. Jo vuonna 2005 suurena Harry Potter fanina aloin kuitenkin pukeutumaan Tylypahkan oppilaaksi ja käymään miiteissä. Eli periaatteessa harrastus sai alkunsa jo 2005, joskin en sitä nimeä käyttänyt.

Kuinka pitkälle teet itse pukusi?
Niin pitkälle kuin voin. Peruukin tietenkin aina tilaan, mutta stailaan sen itse. Ja ylipäätään yksinkertaisia osia, mitkä näyttävät ostettuina paremmilta, esimerkiksi hanskat. Pääasiassa olen sitä mieltä, että ostettuja osia voi olla cosplayssa ja silti voi sanoa tehneensä puvun kokonaan itse. Olisikohan se ollut Minorea, joka joskus sanoi että 10% voi olla ostettua ja olen hänen kanssaan samaa mieltä.

Kuinka monta pukua omistat?
Apua, tulipa kinkkinen kysymys. Piti oikein mennä selaamaan conikalenteriani, kun aikas monta vuotta tässä on tullut cosplayta harrastettua. Valmiina omia pukujani minulla on säilössä 12 kappaletta. Ja 5 kappaletta whiplasherille tehtyjä pukuja. Keskeneräisiä löytyykin sitten varmaan parisen kappaletta.

Onko sinulla "vakiohahmoa/-pukua"?
Eipä oikeastaan. Joskus innostun yhdestä hahmosta ja haluan tehdä useamman puvun samasta hahmosta. Esimerkiksi Break (Pandora Hearts) ja Ivy (Soul Calibur).

Unelmahahmo cossattavaksi?
Aina kun olen jonkun kanssa puhunut, aina löytyy se yksi unelmahahmo ja -cossi, mitä on aina halunnut cossata ja parhaassa tapauksessa asua on tehnyt jo monen vuoden ajan. Itsellä ei oikeastaan sellaista ole vaan uusia innostuksia löytyy aina. Jos on pakko sanoa, niin vielä toteutumattomia asuja, joita yhä haluaisin tehdä ovat esimerkiksi D. Gray-Manin 3rd uniform, Raiko Nabari no Ousta, Bleachin shinigami-asu tai Ishida Uryuu, Naruton Anbu-asu. Näistä vain muutama on enää sellainen, jonka uskon toteutuvan.

Kuinka vanhaksi ajattelit jatkaa harrastusta?
Niin kauan kuin kiinnostaa. Mielestäni cosplaylla ei ole mitään tiettyä ikähaarukkaa, minkä sisällä harrastusta voi harrastaa. Verenpainetta oikein nostattaa sellaiset 13-15-vuotiaat, joiden mielestä cosplay on heidän ikäisten harrastus ja kaikki yli 18-vuotiaat ovat vanhuksia, eikä heidän kuulu cosplayta enää harrastaa. Melkein suora lainaus erään pikkutytön suusta. Eli niin kauan kuin haluaa ja osaa, niin kauan voi harrastaa.

Yksityiskohdat vai kokonaisuus?
Sekä että. Mielestäni kokonaisuus on tärkeämpi kuin yksityiskohdat, mutta tykkään todella paljon tehdä yksityiskohtia, sillä ne juuri tekevät puvusta sen cossin. Mutta tärkeämpää mielestäni on kokonaisuus eli se, että hahmo on tunnistettava, eikä haittaa jos jotain yksityiskohtia tai osia puuttuu.

Oletko laiska vai säntillinen tekemään pukuja?
Tähänkin vastaan, että sekä että. Yleensä aloitan sillä, että olen hyvin säntillinen tekemään asuja, mutta se muuttuu jossain kohtaa laiskuudeksi ja sitten taas takaisin säntilliseen tai ehkäpä lähinnä paniikinomaiseen toimintaan.

Kuinka kauan käytät keskimäärin yhden puvun tekemiseen?
Ylläoleva kertoo jo aika paljon. Aloitan yleensä melko aikaisin ja teen pukua intohimolla. Sitten alkaa laiskottaa ja viikko ennen conia olen jo paniikissa, koska asu ei ole valmis. Puvun tekemiseen ei sinänsä varmasti menisi kauan aikaa, mutta en vain jaksa tehdä kauhean pitkään pukua.

Lempimateriaalisi?
Hankala sanoa. Kankaista pidän kovasti pukukankaasta eli se on sopivan jämäkkää, ei kiillä liikaa mutta ei ole halvan näköinen, joustaa hieman, eikä kerää kaikkia karvoja ja lankoja itseensä. En vieläkään tiedä, mitä materiaalia se on, sillä melko usein ostan sitä palakankaan, kun sitä löytyy. Toisaalta tykkään myös kovasti softiksesta, sillä siitä ostaa taikoa melkein mitä vain, jos vaan osaa. Finnfoam on myös hauska materiaali, samoin keinonahka propeissa.

Cosplayunelmasi?
Joskus onnistua asussa niin paljon, että muutkin tunnistavat sen ja tulevat kyselemään, miten olen tehnyt asun. Ja että uskaltaisin jopa kisata asussa.

Cosplaypainajaisesi?
Asu menee kesken conin täysin rikki, painoni ei putoakaan ja olen ikuisesti pallero, asun haukkuminen.

Hauskin puvustasi heitetty kommentti?
Kukaan ei ole ainakaan sanonut mitään niin mieleenpainuvaa, että voisin sen tähän kirjoittaa. Ilmeet ovat kyllä olleet todella hauskoja, kun olen kävellyt tavallisten ihmisten seassa cossissa.

Kamalin pukusi?
No kamalimmat ovat varmaan cossauksen alkuvaiheessa tehdyt Zack ja Cissnei Final Fantasy VII: Crisis Coresta. Joissain muissa asuissa on jotain vikaa, mutta ei ne tuota kaksikkoa päihitä.

Lempipukusi?
Omista puvuista täytyy sanoa, että olen erityisen tyytyväinen Breakiin (Pandora Hearts) ja Suzakuun (Yami no Matsuei) sekä Kakashiin (Naruto). Puvuista mitä olen whiplasherille tehnyt, pidin erityisesti Darth Maulista (Star Wars).


 

Kisaatko? Kuinka usein?
En ole koskaan kisannut. Koska en uskalla : (

Kuinka vakavasti otat cosplayn?

Ehkä tässä kohtaa voisin sanoa, että tilanne on tasan. Cosplay on vakavasti otettava harrastus ja näen paljon vaivaa asujen eteen ja joskus jopa yritän käyttäytyä hahmolle ominaisesti. Mutta toisaalta cosplay ei saa olla liian vakavaa, sillä se vie niin paljon cosplaysta, jos sen ottaa liian vakavasti. Eli tarvitaan hieman vakavuutta mutta paljon hauskuutta!

Annatko oman ulkonäkösi vaikuttaa hahmoa valittaessa?
Ennen valitsin hahmon sen perusteella, että tykkäsin hahmosta ja hahmon asusta, se riitti. Nykyään valitsen hahmoja hieman oman ulkonäköni mukaan. Olen kuitenkin nainen isoilla tisseillä ja isolla perseellä, niin en voi todellakaan cossata mitään teinipoikaa, näin esimerkiksi.

Lempicosplayaajasi?
Ei minulla oikeastaan ole ketään lempicossaajaa. Coneissa törmään usein samoihin cossaajiin, jotka tekevät asunsa todella hienosti ja he saavat kaiken arvostukseni.

Kuinka paljon voisit korkeintaan käyttää yhteen pukuun rahaa?
Tähän on paha vastata, sillä en ole koskaan laskenut, paljonko laitan rahaa yhteen asuun. Voisin kuitenkin kuvitella, että yhden puvun budjetti liikkuu siinä 50-150€. Se riippuu myös siitä, että joskus ostan kangas- tai akryylimaaleja tms. yhteen asuun, mitä kuitenkin käytän useammassa asussa. Tai sitten ostan reippaasti kangasta toiseen asuun ja käytän jämäkankaita seuraavaan. Yksi mahdollinen menoerä on myös se, että jos hahmolla on jotain, mitä olen pitkään halunnut, voin ostaa sen kalliillakin mutta se ei ole vain hahmoa varten. Hyvänä esimerkkinä whiplasherin Darth Maulin valomiekat.

Mutta en kyllä ainakaan tietoisesti haluaisi käyttää yhteen pukuun paljoa enemmän 100 euroa. Ihan vain sen takia, että niitä asuja tulee kuitenkin tehtyä useampi vuodessa. Toki jos teen yhden tai kaksi oikein extreme super hienoa vuodessa, mitä aion käyttää useamman kerran, niin sellaiseen voin laittaa vähän enemmän rahaa.


~dessu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti