perjantai 27. syyskuuta 2013

Cosplaykulttuuria

Sunnuntaina Traconin ohjelmistossa oli Cosplay around the World, mitä juonsivat Calssara ja Elffi. Emme menneet katsomaan ohjelmaa mutta kuulimme ystävältämme ohjelmasta ja sen sisällöstä, minkä jälkeen harmitti todella paljon, ettemme kuulleet sitä. Aihe kuitenkin alkoi mietityttää minua.

Siitä asti, kun olen ollut mukana cosplaypiireissä ja kuullut, mitä esimerkiksi tapahtuu cosplaykisojen bäkkärillä, olen ollut sitä mieltä, että suomalaiset cossaajat kannustavat ja arvostavat toinen toisiaan. Toki löytyy aina niitä poikkeavia, mutta pääosin suomalainen cosplaykulttuuri on todella loistava. Meillä cossaajat auttavat toinen toisiaan, olivatpa sitten tuttuja tai ventovieraita keskenään. Backstagella cossaajat jännittävät keskenään, kannustavat ja rauhottelevat toinen toisiaan, jakavat innostuksen ja stressin, sekä arvostavat ja kehuvat muita cossaajia.

Kuulin, että näin ei ihan joka maassa ole.

Joissain maissa on todella tärkeää esimerkiksi voittaa cosplaykisat, koska rahapalkinto on melkeinpä suurempi kuin kuukauden tulot! Tämä siis oikeuttaa sen, että edessä olevan kahden metrin peruukin voi leikata tai backstagelta löytyvän propin voi tuhota. Koska sehän parantaa omia mahdollisuuksia voittaa? En usko, että kenellekään Suomessa tulisi mielenkään tehdä mitään tuollaista!

Suomessa annetaan myös paljon arvostusta itsetehdyille asuille, eikä kisaan voi osallistua ostopuvuissa. Tämä ei ole kaikkialla itsestään selvyys, sillä esimerkiksi London Anime Conissa, missä vierailin heinäkuussa, ostopuvuilla kisassa pääasiassa kisattiin. Ymmärsin myös, että esimerkiksi Japanissa voidaan asua sanoa itsetehdyksi, vaikka asun on tilannut jostain MUTTA on itse vähän muokannut sitä ja lisäillyt siihen osia. Say what?

Tämä minua ihmetyttää eniten ja kuulemma WCS:n sääntöjä ollaan myös muokkaamassa niin, että asusta pitää olla suurin osa itsetehtyä tai menettää pisteitä. Mikä tietenkin japanilaisia pelottaa kaikkein eniten! Elffi myös kertoi olleensa hyvin ihmeissään, kun hän näki mahtavia cossaajia livenä ja paljastui, ettei heidän kuvissaan ollut mitään aitoa. Japanilaiset kisaajat olivat WCS:n aikaan olleet myös kovin ihmeissään, että Elffi on aivan itse tehnyt asunsa ja proppinsa.

Elffi oli ohjelmassa myös kertonut, että Japanissa tärkeämpää on saada todella hyviä kuvia (mitä vielä photoshopataan). Asu siis voi olla koossa jesarilla, hakaneuloilla ja ties millä muulla, asun elinikä voi olla tasan puoli tuntia photoshootissa ja sen jälkeen se alkaa hajota. Suomessa sen sijaan ollaan asuissa melkeinpä koko päivä, ellei koko viikonloppua!

Täytyy sanoa, että arvostukseni suomalaisiin cossaajiin ja cosplaykulttuurin kyllä kohosi todella paljon. En ole tajunnut, että kaikkialla ei ole samanlaista oletusarvoa cosplayhin liittyen, mitä meillä Suomessa.

Ehkä olen elänyt jossain muovipussissa, koska en tiennyt tällaista puolta eri maiden cosplaykulttuureista, mutta minulle se tuli hieman shokkina. Mitä mieltä muut ovat aiheesta?

~dessu

10 kommenttia:

 1. Tää on oikeasti ihan mielenkiintoista. Tiesin kyllä tosta että japanilaiset käyttää paljon ostopukuja, mutta en olisi uskonut että niillä saisi kisatakin. o_o Tähän muuten liittyy sellainen omakohtainen kokemus, että kun aasialainen (ei japanilainen) vaihtari kuuli cosplayharrastuksestani, hän kysyi pukujani pahemmin näkemättä että mistä ostan asuni. :D Kun Suomen coneissa ihmiset yleensä olettavat, että kaikki cossivaatteet tehdään itse (itse omistan yhden ostopuvun ja sain siitäkin kysymyksiä, että "miten teit tämän"). Itse en ole mitenkään ostopukuja vastaan, mutta en hyväksyisi niitä kisoissa (ja pidän cossien itse tekemistä hauskempana).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä, että kisoissa ei ostopukuja mutta muuten, jos ei ole ompelijalahjoilla siunattu, miksei harrastaisi cosplayta ostopuvulla? Mutta tuo juuri kertoo paljon, kun ensimmäisenä kysytään, mistä on ostanut puvun ja sitten ollaan ihmeissään, kun kertoo itse tehneensä sen. Lontoossa tuo juuri hämmästytti minua.
   ~dessu

   Poista
 2. Nyt alkaa harmittaa etten itekkään tätä luentoa nähnyt. Siis mitä? Ostopuvuilla kisaamaan? Mutta mistäs siinä kisataan? Se kenellä on varaa maksaa laadusta voittaa? Kuulostaa todella järjesttömältä ja varsinkin nuo backstage jutut. Itse kun aktiivisesti kilpailen, ja olen tottunut siihen, että siellä on aina hyvä tunnelma. Jotenkin kuulostaa kauhean raadolliselta meiningiltä ja cosplayn tarkoitushan on pitää hauskaa? Olen hyvin hämmentynyt..... hyvin, hyvin hämmentynyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama, harmittaa todella paljon, etten mennyt kuuntelemaan luentoa. Kiva, että kaveri kertoi luennosta, joskin sen jälkeen alkoi suunnaton ihmettely.
   Minustakin kamalinta oli juuri tuo, miten muihin cossaajiin suhtaudutaan ja mitä kaikkea kamalaa tehdään, jotta itse voittaisi! Cosplay on ihana harrastus, vaikka aiheuttaakin joskus stressiä ja tuskaa yms, mutta ihan kamalaa, jos se tuollaiseksi menee! Itse kun olen aina kuullut hyvää puhetta Suomen conien backstagelta, että tuntuu uskomattomalta, että jossain on tuollaista.
   ~dessu

   Poista
 3. Kiinostavaa! Nyt mua alkoi harmittamaan etten itse myöskään mennyt kyseistä ohjelmaa katsomaan.. :<

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin harmittaa! Ohjelmanumeroita harvemmin kierrätetään, mutta olisi kyllä kiva jos tulisivat vielä uudestaan kertomaan aiheesta. Olihan siellä perusteluita siihen sabotaasiin, kuten se että cosplaykisan voittaja voi saada enemmän rahaa kuin mitä kuukaudessa tienaa! Mutta se ei ole mikään hyvä peruste mennä rikkomaan ja tuhoamaan toisen aikaansaannoksia...
   ~dessu

   Poista
 4. En yhtään voinut kuvitella tuota! Mutta tosi kiinnostava juttu anyway! Nyt jäi harmittamaan että en käynyt luenossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten Kuunsirppi alempana totesi, ehkäpä tuubista joskus pääsee katsomaan ohjelman! Se olisi todella hienoa, siellä kerrottiin vielä enemmän esimerkkejä muiden maiden kulttuureista ja hieman annettiin selityksiäkin oudoille käyttäytymisille.
   ~dessu

   Poista
 5. Täällä kanssa yksi joka päivittelee sitä ettei päässyt katsomaan kyseistä ohjelmaa, mutta toivoa ei ole vielä menetetty, saattaa olla että jonkin ajan kuluttua ohjelma päästään katselemaan youtuben kautta. Tosi outoa käytöstä. Minäkin aina luulin että Heroes of cosplayn kaltaiset ohjelmat olisivat hirveän dramatisoituja cosplaystä harrastuksena, mutta asia taitaa ollakin vain niin, että me suomalaiset olemme luoneet harrastuksestamme vähän erilaisen (paljon positiivisemman!) kuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, aivan, toivottavasti tuubista tulisi löytymään tuo : ) Olisi hienoa kuulla asiasta tarkemmin!
   En ole katsonut Heroes of Cosplayta koska kuulin siitä sarjasta niin paljon, etten viitsi vihastuttaa itseäni katsomalla sitä : D
   Mutta olen kyllä todella iloinen siitä, minkälaisen cosplaykulttuurin me olemme tänne luoneet. Suomessa on ihana harrastaa cosplayta!
   ~dessu

   Poista