Joulukalenterin pitäminen inspiroi kirjoittamaan enemmän cosplayaiheisia tekstejä, eikä vain kirjoittamaan omista asuistani ja WIP-päivityksiä. Joulukalenteri antoi myös ideaa tehdä uusi haaste, jotta tekstejä varmasti syntyy. Tästä sai alkunsa COSPLAY-12.
Eli normaalien blogipäivityksien ohella julkaisen joka kuukausi cosplayaiheisen tekstin. Tämän vuoden aikana aion pureutua cosplayhin ja sen teemoihin, sekä kirjoittaa niistä joka kuukausi. Mikäli joku muu blogin pitäjä innostuu tästä, niin osallistukaa ihmeessä COSPLAY-12 haasteeseen! Tavoitteenani on myös lisätä blogin aktiivisuutta, eikä se ole enää riippuvainen asujen edistymisestä.
Haastetta myös inspiroi blogin nimen muuttaminen 2-vuotissynttäreiden kunniaksi. Blogin nimi onkin nyt WD Cosplay, mikä yksinkertaisesti tulee meidän cosplay-nimimerkeistä whiplasher ja destine. Alunperin sen piti olla DW Cosplay, mutta Google vei ajatukset liikaa Doctor Whon puolelle, joten siitä WD Cosplay.
Ei kun ensimmäisen tekstin pariin!
COSPLAY-12: 1/12 Mikä ihmeen cosplay?
Kuten moni varmasti tietää, cosplay tulee sanoista costume ja play eli tarkoittaen pukuleikkiä. Cosplay sai nimensä jo 1980-luvun alussa. Cosplayssa pukeudutaan vaatteisiin ja asusteisiin, joiden avulla yritetään jäljitellä tiettyä hahmoa tai ajatusta. Suosituimmat lähteet cosplayhin tulevat animesta, mangasta, sarjakuvista, videopeleistä ja elokuvista.
Mutta mitä se cosplay sitten tarkoittaa? Sivusin aihetta jo viime vuoden syksyllä, kun kirjoitin eri maiden cosplaykulttuureista Traconin ohjelmanumeron innoittamana. Eri maissa cosplay varmasti nähdään eri tavalla mutta väitän, että cosplaysta on niin monta eri määritelmää kuin on sen harrastajiakin.
Väitän kuitenkin, että Suomessa cosplayn määritelmässä on vahva paino kädentaidoilla. Suomessa itsetehdyn asun arvostus on suuri, eikä cosplaykisoihin esimerkiksi voi osallistua ostetulla asulla. Vuoden 2013 Traconissa suurta kohua nosti esityskisan sääntö siitä, että esityksissä olevien hahmojen asuja ei arvioida vaan riittää, että hahmot ovat tunnistettavissa.
Kun miettii cosplayn alkuperään liittyviä sanoja, mikään ei anna ymmärtää, että kädentaidoilla olisi loppupeleissä mitään merkitystä cosplayn kanssa. Kysehän on siitä, kuinka lähelle pääsee alkuperäistä hahmoa tai ideaa, kuinka hyvin tuo hahmon luonnetta ja persoonaa esille esimerkiksi kuvissa. Sitähän tarkoittaa pukuleikki. Leikitään puvuilla, leikitään hahmoilla.
Kuitenkin olen sitä mieltä, että osa hahmon sisälle pääsemistä, mikä mahdollistaa pukuleikin, on asun itse tekeminen ja vaivan näkeminen sen eteen. Olen kaikesta huolimatta iloinen, että Suomessa annetaan painoarvoa kädentaidoille ja itsetehdyille asuille. Jokaisen asun jälkeen kehittyy ja löytää yhä enemmän innostusta harrastukseen ja hahmoon.
Facebookin Suomen Cosplay-harrastajien ryhmässä oli joulukuussa keskustelua siitä, mikä on hyvän cosplayaajan määritelmä, mikä tekee ihmisestä hyvän cossaajan. Mielestäni erinomainen vastaus oli, että sellainen, joka nauttii siitä mitä tekee. Tämä tarkoittaa sitä, että sillä ei ole väliä, onko harrastajalla päällään itsetehty vai ostettu asu.
Mutta entä sitten cosplayssa esiintyvät eri kategoriat? Kuten crossplay, gender bender, ihmisversiot, kigurumit... Voiko esimerkiksi nainen todella pukeutua mieshahmoksi uskottavaksi? Onko gender bendaus tai kigurumit enää yritystä näyttää alkuperäiseltä hahmolta?
Kun etsin cosplaylle sen alkuperäistä määritelmää ja luin erilaisia tekstejä siitä, rakastuin erityisesti siihen, että cosplay ei ole vain jäljitelmä tietystä hahmosta. Vaan se voi olla jäljitelmä tietystä hahmosta tai ajatuksesta. Tämä laajentaa cosplayn määritelmää, sillä se antaa mahdollisuuden jäljitellä hahmoa ja viedä hahmon ajatuksen vielä eteenpäin. Voiko ajatella, että gender bendaus, kigurumit ja ihmisversiot ovat kunnianosoitus hahmolle, ja sitä on viety vähän eteenpäin sen alkuperäisestä lähteestä? Ja eikö se ole pukuleikkiä, että pystyy maskeeraamaan itsensä niin, että peittää oman sukupuolen piirteet tuodakseen esille hahmon piirteet ja sukupuolen?
Miten sinä määrittelet cosplayn?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti