tiistai 18. helmikuuta 2014

Tuulahdus Frostbiteä 1/2

Nyt tuntuu kyllä siltä, että muutaman vuoden takainen conifiiliksien vähentyminen on tullut kunnolla takaisin. Aloitin tosiaan Frosti-viikon suurella innostuksella, eikä se ainakaan vielä ole laantunut, vaikka Frostbite loppuikin jo.

Lähdimme tosiaan perjantaina matkaan whiplasherin ja kahden ystävämme kanssa. Auto oli täyteen pakattu ja pakkaamisen yhteydessä tuli tetristä jälleen harrastettua. Kaikki tavarat ja cosplayt saatiin kuitenkin mukaan ja reilu kolmen tunnin ajomatka Lahteen taittui hetkessä.

Meillä oli tosiaan käynyt niin hyvä tuuri, että saimme vielä kaksi viikkoa ennen conia Omenahotellista huoneen! Joku oli perunut huonevarauksensa ja minä menin Ompun sivuille juuri oikeaan aikaan. Pelkäsin tietenkin, että huone on todella pieni ja meidän neljän kaikkine tavaroineen pitäisi mahtua sinne. Pelko oli kuitenkin aiheeton, sillä huone oli perhehuone, missä oli tilaa vaikka muille jakaa!

Mielenkiintoista oli, että Lahden keskustassa markkinoitiin liikkuvassa uutistaulussa Frostbiteä ja kirjoitettiin, että tapahtuma on jäänyt tappiolle. Hmm, mielenkiintoista. Frostiin on aina myyty vähemmän lippuja, mitä esimerkiksi kesä-Desuun koska kesällä voi olettaa ihmisten olevan ulkona suuren osan ajasta. Frostissa ei voi olla ulkona kuin hetken. Frostbiteen on myös joka vuosi vähennetty lippuja eli haettu sitä sopivaa määrää, mikä mahtuu järkevästi Sibeliustaloon. Nyt ymmärsin, että lippuja oli perjantaina vielä vajaa 400 jäljellä, en tiedä kuinka paljon niitä ovelta myytiin.

Minusta Frosti ei jäänyt mitenkään tappiolle, kun kaikkia lippuja ei myyty. Minusta oli ihanaa, että kaikki liput eivät menneet vartissa vaan tapahtumaan tuloa saattoi harkita vielä lipunmyynnin aloituksen jälkeen. Sellaista ei ole Desuconin historiassa ollut enää pitkään aikaan!


LAUANTAI

Lauantain cosplayasut:
 • destine: Erza (Robe of Yuën) / Fairy Tail
 • whiplasher: Mystogan / Fairy Tail
 • wizzwiz: Happy / Fairy Tail
 • Elina: Chihiro / Henkien kätkemää

Lauantaina heräsimme aikaisin, jotta ehdimme laittaa asut päälle ja aamu sujuisi rauhallisesti. Toinen osa piti paikkaansa, mutta lopulta asujen päälle laittamiseen meni odotettua kauemmin aikaa ja tuli kiirus autolle, missä parkkimittari jo tikitti. Propit meinasivat unohtua mutta pääsimme lopulta perille kaikkien tarvikkeiden kanssa.

Vaikka pakkasta ei juurikaan ollut, pelkissä cosseissa käveleminen vain korttelin verran aiheutti suurehkoja tuskia. Lämpö alkoi vasta illalla palautua takaisin. Emme joutuneet kuitenkaan ruuhkaan vaan rannekkeiden vaihto tapahtui hyvin nopeasti infotiskillä. Sain myös hankittua cosplaykisaan paikkaliput nopeasti.

Olin kokeillut Erzan asua jo ennen conia, mutta silti conissa huomaa, ettei kaikki toimikaan niin kuin kotona. Pelastava enkeli oli cosplaypukuhuoneet, mistä löytyi ensiapupakkauksia ja sain kaksipuolisella teipillä korjattua Erzan rinnustaa. Vaikka Frostbite olikin K-18 tapahtuma, tarkoitukseni ei ollut vilautella koko conin ajan.

Aamulla menimme liimauksien jälkeen kahvilaan juomaan lämpimät kahvit ja kaakaot, jotta lämpenemme. Kävimme myös katsomassa myyntipöydät läpi ennen kuin suuri ruuhka yllättää paikan. Mukaan tarttu whipille pieni Yoshi-figuuri ja paita.

Olin oikeasti todella yllättynyt, kun myyntipöydillä ei oikeastaan koskaan ollut mitään älytöntä ruuhkaa vaan siellä pystyi oikeasti katselemaan ympärilleen. Ja hetkeksi pysähtymään juttelemaan vastaantulevan tutun kanssa, ilman että siitä nousee kauhea meteli.


Kävimme viemässä ostokset autolle ja menimme puistoon kuvaamaan. Täytyy sanoa, että pienessäkin pakkasessa neljän ihmisen cossien kuvaaminen yhdessä ja erikseen vie aikaa ja jäädyttää mukavasti. Tai pahasti.

Kävimme katsomassa 11.30 alkavaa Cosplayn ensiavun huoltoluentoa. Ohjelmasta sain todella hyviä vinkkejä, osa uusia ja osa unohdettuja. Ohjelman vetäjät selvästi puhuivat omasta kokemuksesta mutta kokemusta ohjelman pitämisestä ei tainnut kummallakaan juuri olla.

Ohjelman omat TOP10 vinkit (ei järjestyksessä):
 1. Niiskuneidin selvityssuihke
 2. Hiuslakka ja kynsilakka pysäyttävät esim. sukkahousujen purkautumisen
 3. Älä käytä pikaliimaa asujen korjaukseen, ennemmin kuumaliimaa (jos kangas kestää sen)
 4. Siima häviää kankaaseen kuin kankaaseen
 5. Autolakalla saa tehtyä painovoimaa uhmaavia peruukkia (kunhan muistaa harjata peruukkia samalla!)
 6. Sappisaippua ja Y30 peittoavat tahrat kuin tahrat
 7. Peruukki pitää eniten puuharjasta tai eläinten (koirien) harjaukseen sopivista harjoista
 8. Älä laita jesaria kankaaseen, se tuhoaa kankaan, vaan käytä esim. maalarinteippiä
 9. Nylon-langalla saa kestäviä korjauksia (ja asuja)
 10. Kangasteipillä pystyy korjaamaan asun rikkoutumista
Koskaan ei tietenkään saa unohtaa hakaneuloja, mutta se nyt on kaikille ihan tuttua. Edellä listasin itselle tärkeimmät uudet vinkit, mitä haluan jatkossa hyödyntää. Haluan kyllä tehdä auton takaluukkuun cosplayn ensiapu-pakin, mistä löytyy kaikkea tarvittavaa, jos asu tai proppi alkaa hajota kesken conin. Huomasin myös itse tämän con-viikonlopun aikana, että kaksipuolinen teippi on melkoisen ihmeellinen asia, sitä kannattaa myös hankkia.

Kävimme myös kuuntelemassa Haluatko fansubbaajaksi? luennon. Minä, niin kuin muutama muukin, oli nähtävästi erehdyksissä lukenut tulevansa fandubbaus luennolle, mutta kaikesta huolimatta luento oli ihan mielenkiintoinen. Ohjelmanpitäjä puhui melko nopeasti ja kävi nopealla temmolla aiheet läpi. Lähinnä ohjelma antoi keskustelua meidän omassa porukassamme, luennosta ei kovinkaan paljon jäänyt muistiin mitään.Menimme siitä suoraan seuraamaan päivän meille viimeistä ohjelmaa eli NCC-karsintoja ja Hall Cosplay kilpailua. Juonto oli jälleen hauskaa, joskin edellytti sitä, että on aiemmin nähnyt Rimpun pitämiä luentoja. Mitä mukaan tulleet ystäväni eivät olleet nähneet. Mutta ei siitä sen enempää.

NCC-karsinnasta löytyi helmiä ja vähemmän helmiä. En silti sano, että itse pystyisin menemään lavalle ja näyttämään siellä esityksen, nostan kyllä kaikille hattua. Oikea esitys kyllä voitti ja ansaitsi pääsyn Ruotsin, onnea Päiville!

NCC-kisaajatNCC voittajakolmikko
Välishow oli viihdyttävä, joskin puheosuus oli melkoisen pitkä. AKB0048 on kyllä taitava ruotsalainen cosplayryhmä. Esitystä oli kiva seurata ja siitä tuli halu tehdä itse jotain samanlaista. Ehkä joskus vielä.

Hall Cosplay kisa oli todella hyvä, sillä siellä oli kaikenlaisia cossaajia. Keskustelimmekin tästä porukkamme kanssa, miten cosplayn trendit vaihtelevat tietyin väliajoin. Vielä muutama vuosi sitten tärkeintä tuntui olevan näyttävyys ja isot propit, millä voitto oli taattu. Nykyään trendi on kääntynyt kädentaitoihin ja yksityiskohtiin, niiden tekemiseen oikein ja siististi. Muutos on parempaan suuntaan, ainakin omasta mielestäni.
Hall Cosplay kisaajat
Hall Cosplay voittajakolmikko

Mielestäni olisi hienoa, jos Hall Cosplay kisa voisi olla sekä lauantaina että sunnuntaina, sillä monella on useampi asu päällä tapahtuman aikana. Myös peruuntuneen esityskisan vuoksi olisin kaivannut vielä sunnuntaille cosplaykisaa.

Kisan jälkeen suuntasimmekin hotellille viettämään ystävien kanssa iltaa ja syömään Pancho Villaan. Tässä vielä peili-kännykkäkamerakuva meistä kaikista:


SUNNUNTAI

Sunnuntain cosplayasut:
 • destine: Yamuraiha (Magi)
Sunnuntaina huomasi, että porukka alkoi olla väsynyt. Täytyy sanoa, ettei se vanhuus yksin tule. Conviikonlopun jälkeen tarvitsee vielä vapaan viikonlopun toipumiseen.

Muut eivät laittaneet cossiasuja päälle mutta olin vaivalla saanut Yamuraihan tehtyä, joten päälle se oli laitettava! Heti hotellilla kohtasin ongelmia ja totesin, että kaikki ei aina mene niin kuin on suunnitellut vaan kaikki pitäisi testata ensin kotona.

En saanut softiksesta tehtyjä simpukan kuoria kiinnitettyä tissiliiveihin, vaan liitokset purkautuivat muutamissa minuuteissa. Tiesin kuitenkin conipaikalla olevan ensiapupakkauksia, joten pitelin simpukoita paikallaan sen ajan, että pääsimme alueelle.

Tetris-harjoittelun ja auton pakkauksen jälkeen pääsimme Sibeliustalolle jo ennen kymmentä. Siellä ryntäsin pukuhuoneeseen ja korjasin kaksipuolisella teipilla simpukat. Menimme ottamaan ystäväni kanssa kuvia, kunnes kaksipuolinen teippikin alkoi pettää. Lopulta kiinnitin simpukat rintaliiveihini kaksipuolisella teipillä, puuliimalla ja teipeillä.

Kiinnitykset kestivät ehkä kaksi tuntia, minkä aikana menimme ulos ottamaan kuvia. Liitokset hajosivat juuri sopivasti kuvausten loppupuolella. Päätinkin mennä pukuhuoneeseen vaihtamaan omat vaatteet päälle, jotta pääsemme AMV-kisan jälkeen suoraan lähtemään takaisin kotiin.

AMV-kisassa oli todella hyviä videoita, joskin harmitti se, että samasta sarjasta tehdyt videot olivat laitettu melkein kaikki peräkkäin. Videoista meni fiilis, kun koko ajan samasta sarjasta pyöri videoita. Voittajat olivat melkeinpä samat kuin omat valintani, joten nappiin meni tuomarien valinnat.

Kisan ensimmäinen video. Nosti riman melkoisen korkealle.

AMV-kisan voittajakolmikko

Kisan jälkeen lähdimme tosiaan ajamaan kohti Turkua ja automatka sujui väsyneesti sekä Frostista jutellen.

Ajatuksia Frostbitestä ja K-18 tapahtumasta
Mielestäni Frostbite oli onnistunut tapahtuma. En todellakaan halua yleistää tai aiheuttaa harmistusta kenellekään, mutta kaipaisin enemmän K-18 tapahtumia Suomeen. Frostbitessä ei ollut juoksemista, huutamista, suuria tungoksia, paikat pysyivät siistinä - kaiken puolin tapahtuma oli minun silmin todella rauhallinen mutta silti täynnä energiaa ja mielenkiintoa. Frosbite oli siis juuri minun makuuni.

Omalta osaltani kaikki toimi tapahtumassa. Ei ollut paljon ohjelmia, missä olisin halunnut käydä, mutta se ei johdu tapahtumasta vaan tarjonnasta.

K-18 ei näkynyt paljoakaan ohjelmissa vaikka ennen tapahtumaa alettiin spekuloida, miten tapahtuma on täynnä alkoholia ja pornoa. Näin ei todellakaan ollut. K-18 näkyi satunnaisesti joissain ohjelmissa tai juonnossa, joskin aina jotain vihjailuja esiintyy tapahtumissa.

Myös e-lippu toimi todella hyvin, sillä vaikka lipun olisi unohtanut kotiin, se pystyttiin tarkistamaan joko puhelimen sähköpostista tai henkilöllisyystodistuksen kautta. Tämä oli todella kätevää.

Päättäjäisissä kuohutti suuresti se, että sinne jääneille frostilaisille tarjottiin mahdollisuutta ostaa kesä-Desuun lippu ennakkoon. Aluksi tämä harmitti suuresti, sillä emme olleet jääneet päättäjäisiin. Olisi ollut hienoa, jos Desu olisi muiden conien tavoin myynyt koko tapahtuman aikana lippuja. Toki, sen jälkeen kesälläkin Desussa olisi ollut valtaosa täysikäisiä.

Ymmärrän myös alaikäisten - ja osan täysikäisten - suuttumuksesta, mikä tästä nousi. Ensin tapahtuma muutettiin K18 ja sen jälkeen sieltä pystyi ostamaan ennakkoon lippuja Desuconiin. Mutta ainahan niitä lippuja on voinut ostaa ennakkoon coneista, samalla tavalla ne, jotka eivät pääse aikaisempiin coneihin, jäävät paitsi tästä ennakkomahdollisuudesta. Ja jos oikein ymmärsin, vain noin 500 ennakkolippua rekisteröitiin eli se ei ole paljoa lippujen kokonaissaldosta.

Yhä edelleen ihmettelen kuitenkin sitä, että Desuconista ja sen päätöksistä pidetään valtavaa meteliä, kun kuvitellaan että ne ovat vuoden ainoat conit. Tästä linkistä pääsee COSPLAY-12 haasteeseeni, missä käsittelen tapahtumia ja miten niitä pursuaa kohta yli Suomen.

TULOSSA: kirjoitusta ja kuvia viikonlopun cosseista, stay tuned!

4 kommenttia:

 1. Olen aika lailla samaa mieltä kanssasi tuosta Frostbiten yleisestä onnistumisesta. Itseänikin jäi aluksi harmittamaan tuo päätäjäisten lippujen varaus, mutta uskon, että lippuja riittää silti kesälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, aluksi se tosiaan harmitti, mutta sitten kuuli, että vain noin 500 lippua meni sitä kautta, niin ei se muiden mahdollisuuksia kyllä mihinkään kaada! : )
   Kiva kuulla, että sullekin tuli Frostista ihan onnistunut fiilis : )

   Poista
 2. Oon iteki ihmetelly tätä paskamyrskyä. Suomessa on coneja melkeen joka kuulle kumminki, ei se yhen desuconin missaaminen voi kaataa maailmaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin! Ihmeellistä, miten yhden conin muuttuminen K18-tapahtumaksi ja yhteen coniin ennakkolippujen myynti aiheutti näin suuren kohun. Ja tosiaan, kun niitä tapahtumia on ihan oikeasti vaikka kuinka ja ympäri Suomea.

   Poista