tiistai 2. joulukuuta 2014

JOULUKALENTERI 2014: 2.12. Cosplay Suomen somessa

Ihan muutaman vuoden sisällä cosplay on saanut huomattavan suosion sosiaalisessa mediassa. Blogit, cosplaysivut, kuvagalleriat ovat lisääntyneet huimaa vauhtia. Sosiaalinen media muuttuu koko ajan ja samoin se, miten cosplay siellä näkyy. 

Vielä ihan pari vuotta sitten cosplayblogit olivat melkeinpä suurin juttu ja blogeja luotiin hyvinkin innokkaasti. Väitän, että suurin osa cosplayblogeista ovat joko kuihtuneet tai niiden aktiivisuus on vähäistä. Miksi? Facebookin cosplaysivut ja niiden helpompi päivittäminen on noussut suuren yleisön suosioon. Myös Instagram tekee nousua. Myös tumblr ja twitter ovat vaihtelevalla suosiolla pysyneet jo pitkään pinnalla mutta eivät omasta mielestäni ole vielä lyöneet täysillä läpi.

Cosplay on lisännyt näyttävyyttään sosiaalisessa mediassa todella paljon, mikä lisää harrastuksen tunnettavuutta. Toki lehdissä on jo pitkään kirjoitettu eri tapahtumien yhteydessä cosplaysta ja cosplay on koko ajan vähän ollut esillä. Nyt kun cosplaysivuja luodaan Facebookiin, missä kuvia ja tilapäivityksiä on helpompi jakaa, cosplay tulee vielä enemmän näkyvämmäksi.

Varmasti moni luki marraskuussa julkaistun artikkelin, missä Yaya Han puhui cosplayn kulta-ajasta ja miten cosplaykulttuuri on muuttunut juurikin sosiaalisen median kautta. Suomessa cosplay ei ole saanut niin räjähdysmäistä huomiota, mitä ulkomailla. Toki meilläkin on omat ”cosplaysankarimme”, jotka ovat saaneet suuren suosion ihan maailmanlaajuisesti. Suomessa sosiaalinen media on kuitenkin antanut kaikille cosplayaajille mahdollisuuden nousta esiin ja tuoda esille omaa osaamistaan, neuvoja ja vinkkejä sekä itse harrastusta.

Jokaisella on varmasti omat syynsä luoda omia cosplaysivuja ja kaikki ne ovat oikeita syitä. Olen kuitenkin myös huolissani siitä, miten helposti kuvat nykyään leviävät sosiaalisessa mediassa ja mahdollistavat myös paljon puhutun cosplaykiusaamisen. Huolestuttavan paljon olen nähnyt cosplaysivuja, missä mollataan tiettyjä cosplayaajia tai tietyn tyylisiä harrastajia, liittyen esimerkiksi painoon tai ihonväriin. Cosplaykiusaamiseen tulee aina ehdottomasti puuttua ja se on aina loukkaavaa. Toivottavasti tällainen käyttäytyminen saadaan pois harrastuksesta. Onneksi Suomen cosplaykulttuurissa on ehkä vähemmän tätä ongelmaa kuin esimerkiksi ulkomailla. Cosplaysivut kuitenkin mahdollistavat kaiken maalaisten pääsyn omille sivuille kuvia katsomaan.

Suomessa on paljon cosplayaajia, jotka jäävät tässä suuressa määrässä täysin pimentoon. Yhtenä osana joulukalenteria olenkin päättänyt esitellä muutamia suomalaisia cosplayaajia, joilla on Facebookissa alle sata tykkäystä. Jokaiselta on tietenkin kysytty lupa, saako heidän sivujaan esitellä. Tämä on hyvä huomio ihan kaikessa cosplayharrastuksessa eli aina kysy lupa!
Kuva ei juurikaan liity aiheeseen mutta se oli jakamisen arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti