keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Hypecon: Miten animesarjat näkyvät cosplayssa?

Kiinnostuin pitämään myös ohjelmaa Hypeconissa, kun sinne asti päätimme lähteä. Ohjelman aiheena oli valtavirtasarjat (=massasarjat) ja niiden näkyminen cosplayssa. Otsikossa oli vielä ohjelman alkuperäisen idean nimi eli animesarja, mutta eihän massasarjat tarkoita aina pelkkää animea.

Ohjelmassa aloittelinkin kysymyksellä, kumpi tuli ensin: muna vai kana? Muna olkoot anime ja kana cosplay, eikös vain. Eli nouseeko ensin anime suosioon, mistä cossaajat saavat inspiraation ja animebuumi syynnyttää cosplaybuumin sarjasta? Vai innostuvat cossaajat niin paljon samasta sarjasta, että cosplay synnyttää sarjasta animebuumin?

Useimmiten anime on ensin noussut suosioon ja se herättää cossaajat. Cosplay tarttuu kyllä hyviin sarjoihin melko nopeasti mutta yleensä cosplaybuumi tulee pienellä viiveellä. Tämä tietenkin siksi, että henkilö A näkee henkilöiden B, C, D, E, F ja G cossaavan sarjaa X, mistä henkilö A alkaa ottaa selvää ja lopulta kaikki cossaavat yhdessä sarjaa X. Eli cossaajat toimivat tietynlaisin mainostajina sarjoille.

Tämä toki voi myös tarkoittaa sitä, että henkilöt M, N, O ja P innostuvat sarjasta Y, mistä muut conilaiset innostuvat ja ottavat selvää. Sen jälkeen sarja Y lähtee animebuuminousuun samaan aikaan kuin cosplaybuumikin.

Cosplayssa on aina näkynyt valtavirtasuuntauksia. Joka vuosi suuntaukset vaihtuvat, joskin osa suuntauksista voi jäädä pidemmäksikin aikaa suosioon. Hyvinä esimerkkeinä Naruto ja Bleach, mitkä olivat todella monta vuotta cossaajien suuressa suosiossa. Suosio näistä sarjoista on jo hiipumaan päin mutta yhä edelleen sarjoista näkee cossaajia coneissa.



Hetalia lukeutuu myös melko pitkäaikaisiin buumeihin. Sarja ei ehkä vielä yllä Naruton ja Bleachin tasolle, mutta kuudennen kauden ilmestyessä sarja varmasti herää uuteen suosioon. Sen jälkeen näkee, onko Hetaliasta Naruton ja Bleachin vastustajaksi vai ei.


Kuten aiemmin sanoin, ainahan kyse ei ole animesarjasta. Esimerkiksi peli Vocaloid, internetsarjakuva Homestuck ja Thorista tuttu Loki ovat saavuttaneet suuren suosion cossaajien keskuudessa.

Vocaloid ja etenkin Hatsune Miku tulivat mielestäni aika jyrinällä cosplayrintamalle. Hieman suosio laski siitä suurimmasta piikistä mutta Vocaloid pitää pintansa yhä edelleen. Itse en tiennyt koko Vocaloidista mitään, mutta oletin pitkällä sinitukkaisella tytöllä ja purjolla olevan jotain yhtäläisyyksiä.


Sama asia oli Homestuckilla. Yhtäkkiä coneissa alkoi liikkua harmaaihoisia henkilöitä keltaoransseilla sarvilla. Vasta vähän aikaa sitten sain tietää, että hahmot ovat internetsarjakuvasta Homestuck. Eli tiesin ja tunnistin kyllä hahmot, koska niitä oli niin paljon, mutta alkuperä oli hieman kadoksissa.

Loki sitten sai suuren suosion Thor-elokuvien jälkeen ja Loki-hypetys oli aika valtaisaa. Heti alkoi Lokibuumi niin yleisen fanittamisen kuin cosplayn puolella. Lokista alkoi myös levitä todella paljon eri versioita, kuten Kid!Loki tai naisversio. Buumi ei ole ehkä niin kova kuin reilu vuosi sitten mutta yhä edelleen Lokeja näkyy ympäri coneja. Ainakin juuri Desuconissa oli valokuvaan taltioitunut yksi Loki.

Viime Desucon Frostbitessä tajunnan räjäytti sen sijaan Jack Frost. Toki Rise of the Guardians oli muutenkin suosittu mutta ei mitään verrattuna sen päähahmoon. Jack Frosteja oli Frostbitessä kaikkialla! Toki conin ajankohta oli mitä ihanteellisin hahmolle, mikä saattoi vaikuttaa Jack Frost gatheringiin. Jää nähtäväksi, jatkuuko Jack Frostin hyytävä suosio vai ei.


Jo muutama vuosi sitten Sword Art Online sai suuren mutta lyhyehkön suosion. Yhden kesän aika kymmeniä ja taas kymmeniä Kiritoja näkyi coneissa, myös paricosplayna Kirito ja Asuna olivat huippusuosittuja. SAO:n valtakausi jäi kyllä lyhyeen, eikä sen suosio ole juurikaan jatkunut.


Kuroshitsuji on myös melko ristiriitainen sarja. Vuosia sitten se sai todellisen cosplaybuumin tai lähinnä hahmot Ciel, Sebastian ja Grell aiheuttivat cosplaybuumia. Kuroshitsuji oli pitkään kovassa huudossa mutta pian sen suosio hellitti. Kuitenkaan sarja ei ole menettänyt suosiotaan vaan se aina silloin tällöin nostaa päätään, eikä ole conia, missä jotain näistä kolmesta hahmosta ei näkyisi.


Suosiotaan on toisaalta nostamassa urheiluanimet, kuten Free! ja Haikyuu. Sarjat ovat tällä hetkellä kohdassa animebuumi ja vain odottavat sitä räjäystä, mikä nostattaa urheiluanimet cosplaybuumin puolelle.


Tällä hetkellä ehkä puhutuin sarja on tietenkin Shingeki no Kyojin. Sarja sai älyttömän animebuumin ja oikeastaan ihan samaan aikaan nousi myös cosplaybuumi. Sarja aloitti suosionsa jo viime vuoden puolella ja se koko ajan kerää suosiotaan. Näkyykö loppua lainkaan vaan nouseeko SnK haastamaan Narutoa ja Bleachia?


Toinen asia, mistä halusin ehtiä ohjelmassa puhumaan oli tietenkin lempiaiheeni eli cosplay ja itsetunto. Sain Paha sotaherralta luvan käyttää hänen juuri vähän aikaa sitten tekemäänsä julkaisua, missä hän kamppaili suosittujen sarjojen cossaamisen kanssa.

"Cosplayharrastus on kaksiteräinen miekka. Parhaimmillaan se voi toimia huonoitsetuntoiselle ihmiselle hyvänä keinona kasvattaa itseluottamusta ja oppia löytämään omat vahvuudet, mutta huonoimmillaan se ruokkii itsekriittisyyden noidankehää ja latistaa itsetuntoa entisestään."

Moni on kommentoinut, että cosplay on antanut lisää itsevarmuutta ja nostanut itseluottamusta. Itse kuulun suurimmilta osin tähän kastiin. Cosplayta lähtee harrastamaan yhä nuorempia ihmisiä, joiden minäkuva ja itsevarmuus ovat vasta rakentumassa. Tästä syystä täytyy olla todella tarkkana, mitä päästää suustaan ja miten reagoida conissa eri asioihin. Sillä helposti omassa asussaan ei enää näe niitä hyviä ja onnistuneita kohtia, vaan kiinnittää huomiota siihen, missä on epäonnistunut.

"Halusin kuulua joukkoon, mutta samaan aikaan tunsin ettei minulla ollut oikeutta siihen koska cossini oli niin kelvoton. Kun vertailukohteita oli paljon, kuka muka olisi valinnut minut kun tarjolla oli paljon parempiakin vaihtoehtoja?"

"--vertailin jatkuvasti omaa cossiani muiden pukuihin ja ahdistuin nähdessäni milloin minkäkin puvunosan tehtynä paremmin kuin miten olin itse onnistunut tekemään."

Massasarjoja cossatessa törmää väkisinkin samaan asuun, mitä on itse tehnyt. Automaattisesti sitä lähtee tarkkailemaan ja arvioimaan, miten toinen on tehnyt asun, minkälaisia ratkaisuja toinen on asussa tehnyt. Ja pahimmassa tapauksessa näkee, kuinka hyvin toinen on tehnyt asun, eikä enää osaa antaa arvostusta omalle asulle. Etenkin tämä tulee kohdalle, kun conissa pyydetään paljon valokuvia, ja mikäli kukaan ei pyydä itsestä kuvaa vaan kaikista muista saman sarjan cossaajista... itsetunto latistuu.

Itse aina haluaisin löytää muita saman sarjan cossaajia ryhmäkuvien toivossa. Kuitenkin, kun olen conissa ja näen muita saman sarjan cossaajia, en voi olla ajattelematta sitä, kuinka pilaan koko ryhmäkuvan omalla asullani. Kaikkien muiden asut ovat paljon parempia, hahmonäköisyys on muilla paljon parempi... ja intoni latistuu, enkä halua osallistua ryhmäkuvaan.

Mutta mitä jos ei pystykään olemaan iloinen ja tyytyväinen asuunsa?

Tästä pääsee hyvin seuraavaan pohdintaan, eli mitä hyötyjä ja haittoja massasarjojen cossaamisessa voi olla?

Hyödyt:
- pääsee puhumaan yhteisestä fanituksen kohteesta
- uskaltaa helpommin mennä puhumaan/joku tulee puhumaan, kun on yhteinen puhumisen aihe
- löytää uusia tuttavuuksia (ystäviä?) yhteisen sarjan avulla
- saa vinkkejä, miten asu kannattaa tehdä, jos on ongelmia asun tekemisessä (esim. muiden cosplaykuvat)
- yhteisöllisyyden ja kuuluvuuden tunne
- sosialisoituminen

Haitat:
- oman (ja muiden) asujen arvostelu ja arviointi
- ei erotu joukosta vaan on yhtä massaa
- kilpailuvietti siitä, kenellä on "paras asu"
- itsetunto ei kestä muiden mukamas parempia asuja

Mitä muita hyötyjä tai haittoja teille tulee mieleen? Paljon hyviä pointteja tuli luennolla esiin mutta en ihan kaikkea muista.

Itse helposti ajaudun tuijottamaan haittojen listaa, enkä usein lähde massasarjoja cossaamaan. En kestä nähdä asuja, mitkä on toteutettu paremmin kuin minun. Ja massasarjoja cossatessa, eteen kävelee varmasti yksi jos toinenkin samaa hahmoa cossaava henkilö. Tästä syystä yleensä välttelen massasarjojen cossausta silloin, kun ne ovat in.

"Ainoa tapa päästä irti perfektionismin oravanpyörästä lienee omien ajattelumallien muuttaminen ja armollisuuden opetteleminen, mutta voin omien kokemuksien perusteela sanoa ettei se ole läheskään niin helppoa kuin miltä se kuulostaa."

Tärkeintä olisi yrittää kasvattaa itseluottamusta ja yrittää löytää niitä onnistumisia omassa asussa. Tästä syystä muiden tulisi antaa rakentavan palautteen lisäksi myös niitä kehuja. Olen sitä mieltä, että toisen asua ei tarvitse kommentoida, jos ei löydä siitä mitään hyvää sanottavaa. Jos sellaisia asuja omasta mielestä löytyy, turha pahoittaa toisen mieltä.

Ilona nosti esille blogissaan, kun kertoi Cosvisionista ja miten hän sai cosplaykisojen aikana istua yleisössä, miten julmasti yleisö reagoi kisaajiin. Kaikki kommentit eivät kuulu lavalle asti, mutta siitä huolimatta yleisön pitäisi hieman miettiä, mitä suustaan päästää. Kamalaa arvostelua, mikä pahimmillaan laskee kilpailuun osallistuvien mielialaa ja itsetuntoa. On jo suuri kynnys nousta lavalle, minne koko ajan yleisö kuitenkin toivoo lisää kilpailijoita, vain kuullaakseen negatiivista asustaan.

Ja vielä palataan aiheeseen eli miten sarjat näkyvät cosplayssa. Vaikka jokin sarja ei olisikaan saanut valtaisaa cosplaybuumia, löytyy monia sarjoja, jotka ovat päätyneet kestosuosikeiksi cosplayssa. Näitä ovat esimerkiksi Zelda, Final Fantasy, Disney Prinsessa, One Piece, Pokemon, Inuyahsha, Sailor Moon... Mitä muita sarjoja teille tulee mieleen?

Lopuksi pohdimme ohjelmassa, mitkä sarjat ovat tekemässä nousua? Tai mitkä sarjat jatkavat nousukauttaan? Entä tekeekö joku sarja uuden tulemisen?

Moni oli tosiaan sitä mieltä, että kunhan Hetalian kuudes kausi alkaa, se nostaa taas suosiotaan. Moni oli myös samaa mieltä aiemman pohdinnan kanssa eli siitä, että urheiluanimet, etenkin Haikyuu on nousemassa myös cossaajien suosioon. Vahvaa nousukauttaan tekee yksimielisesti Shingeki no Kyojin. Entä mitä mieltä lukijat ovat?

Tässä ohjelmani Hypeconissa noin lyhykäisyydessään. Paljon ohjelman aikana juteltiin ja mielipiteitä nousi esille, enkä kaikkea valitettavasti edes muista. Ohjelma oli mielestäni onnistunut, sillä toivoinkin sen olevan mahdollisimman keskusteleva, minulla kun oikeaa vastausta näihin kaikkiin kysymyksiin ei ole.

Oletko sinä cossannut massasarjaa? Jäikö siitä minkälaiset fiilikset?

PS. Kuvat on löydetty googlen kautta vain havainnollistamaan esitystä. Kaikki kunnia cossaajille ja kuvan ottajalle.

1 kommentti:

  1. Ennen Hakuryuta oikeestaa kaikki mun cossit (paitsi Tenten ja Larxene siellä ihan alussa mutta eipä nyt puhuta niistä) on ollu sellasista sarjoista joista kukaan ei oikeen cossannu. Suurimmaks osaks koska nii moni mun hahmoista oli Beybladesta :'D Oli joskus 2010 muutama Beyblade-cossaaaja samassa conissa kans, mut oon hihkunu riemusta nyt ku muutamiin coneihi viime ja tänä vuonna on tullu beyblade-cossaajia. Vaikkakin vieläkin taidan olla Suomen ainoa Max, Mathilda ja Zeo, ja kahessa vikassa tulen varmaan pysymäänki ainoana eikä niitä ole maailmallakaan cossattu paljoa (zeosta oon nähny ehkä yhen cossin o_O).

    Vaikka Magi oli aika iso juttu ku sitä cossasin, ei Traconissa kuitenkaa iha nii suuri Magibuumi tuntunu olevan ku Desussa. Samoin kun Freetä cossasin, surkuttelin kun ei paikalla ollu juurikaa uimapoikia (tosin tähän saatto vaikuttaa öö esim talvi). Eka massasarja periaatteessa oli siis SnK. Tosin Petrakaan ei onneks oo se ihan kaikkein cossatuin hahmo vaikka niitäki Frostissa kaksi oli mun lisäks. Mut silti, olin koko ajan sillee "mitä tää on miks mun univormu näyttä samalta ku nää muut!?", en vaa oo tottunu vielä siihen vielä että sarjasta jota cossaan oikeesti on muitaki cossaajia l'D

    VastaaPoista