torstai 12. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERI 2013: 12.12. Mistä sinä hankit mangasi?

Mangaa on nykyään saatavilla todella hyvin internetissä, ainakin jos englantia osaa. Nopealla etsinnällä löytyy monta eri paikkaa, mistä voi lukea mangaa ja yleensä ihan ensimmäisistä chaptereista viimeisiin julkaisuihin. Viekö netti-manga ostajia paperimangoilta? Jos ostajia ei ole, se on viesti, ettei sarja välttämättä ole tarpeeksi kiinnostava ja sitä ei kannata jatkaa. Vai voiko netissä oleva käännös olla myös hyvä tapa tutustua mangaan ja miettiä, haluaako ostaa lukemansa ihan paperiversiona? Ongelma tulee myös siinä, että fanien tekemät käännökset nettiin päivittyvät paljon nopeammin kuin paperiversiona julkaistavat mangapokkarit.

Mistä kaikkialta mangaa sitten voi ostaa? Monelle conit ja tapahtumat ovat oiva paikka ostaa mangaa, sillä siellä on edustettuna Fantasiapelit, Sangatsumanga sekä mangakirppikset ja muut, mitkä unohdin mainita. Monella ei ole omalla kotipaikkakunnallaan paikkoja, mistä voivat mangaa hankkia, joten tapahtumista tuodaan kotiin monen monta pokkaria mangaa mukanaan. Antiqvariaateista ja divaareista löytyy yhä useammin mangaa hyvään hintaan, joten sieltä voi tehdä hyviä löytöjä. Fantasiapelit löytyy monista suurista kaupungeista, jolloin mangapokkareita pääsee ihan hypistelemään sormissa ja näkemään suuret mangavalikoimat.

Tähän kohtaan voisi sopia muistelu, minkä kuulin eräältä conkävijältä, joka hieman ehkä arvosteli nykyajan harrastajia ja kuinka helppoa heillä on. Siitä ei kuitenkaan ole kovin kauan aikaa, kun mangapokkareiden löytäminen ei ollut itsestäänselvyys vaan niiden saaminen oli kiven alla. Japanivillitys on tehnyt kaikesta, kuten mangasta, kaupallisempaa ja se yleensä tarkoittaa helpommin saatavilla olevaa. Harrastajille se on hieno asia, että mangaa nykyään löytyy niinkin helposti, sillä siitä on tullut suosittua.

Yhä edelleen mangapokkareita ostetaan ja väitän, että fanit haluavat ostaa paperiversioita, joita voi pitää käsissä ja tukea sarjansa tekijöitä ja kustantajia. En usko, että mangapokkareiden myynti olisi niin vähäistä, että netti-manga syrjäyttäisi sen.

Mitä mangapokkareita sinulta löytyy kirjahyllyltäsi?

2 kommenttia:

  1. Teen ite nykyää just sillee, että luen eka netissä, sitten ostan jos tykkäsin. Ennen oon vaan suoraa ostanu jos on tuntunu kiinnostavalta. Nykyää ostaminen on jääny vähälle koska rahan ja tilan puute :'D
    Tässä just pohdiskelen alkasinko ostaa Attack on Titania vai Magia, kummanki varmaa ostan, mutta kummasta alotan :'D tosin titaaneja on vissii tullu enemmä fantsuu, magi on vasta alkanu, ja sit luen netistä ni ei ehkä oo nii kiire.

    VastaaPoista
  2. Se on totta, että raha ja tila vaikuttavat paljon ostamiseen. On kyllä hienoa, että nykyään voi vähän etukäteen lukea mangaa netistä ja sen jälkeen tehdä ostopäätöksen. Ettei ihan "sikaa säkissä" osta ; D
    Ja sitten on tosiaan se, että netissä manga on yleensä paljon pidemmällä, mitä mangapokkareita on julkaistuna.

    VastaaPoista