perjantai 13. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERI 2013: 13.12. Cosplay vuosien varrella 1/3

Vuonna 2007 ystäväni tosiaan kertoi minulle cosplaysta, mutta vasta Animeconin jälkeen, joten etsimme kaverieni kanssa tapahtuman, missä pääsisimme cossaamaan. Mahdollisuus tarjoutui Helsingin kirjamessuilla.

Ensimmäinen cossini olikin Cloud Strife (Final Fantasy VII: Advent Children), jota pidin paitsi 2007 Helsingin kirjamessuilla, myös vuonna 2008 Kikucon II. Cloud oli mielenkiintoinen ensimmäinen kyhäelmä, josta en voi sanoa olevani kovin ylpeä. Peruukki näytti edestä päin ihan hyvältä, mutta takaa se oli puoliksi kalju. Liivin tein itse mutta lankavalinta oli huono. Koko cosplayasu oli muutenkin ns. halppisversio siitä, mitä todella olisin halunnut sen olevan: housuissa ei ollut taskuja eikä remmejä, susirengas oli vain pahvista tehty koriste ja toinen yritys haarniskasta Kikuconiin oli kyllä jo paljon parempi kuin ensimmäinen.

Seuraavan cossin halusin tehdä kokonaan itse (Cloudissa olin saanut isoäidiltäni apua) ja se olikin melkoinen virhe. Vuoden 2008 Tracon III:ssa hahmona minulla oli Zack Fair (Final Fantasy VII: Crisis Core). Tästä cossista ei Luojan kiitos ole montakaan ikuistettua kuvaa. Tracon oli ensimmäinen varsinainen conini ja siihen liittyi todella paljon kaikkea, mitä en enää halua muistella. Kokemuksena se oli aivan loistava mutta cosplaytoteus ontui pahasti.  En ottanut Cloudista opikseni vaan tein taas huonosta langasta liivin, armori ja vyö väsättiin abiristeilyn jälkeen edellisenä iltana ja se oli jotain niin kamalaa, että oikein hävettää. Hiuksista en edes aloita, sillä muuten kaivan itselleni kolon, jonne pääsen piiloon. Puolustuksekseni voin sanoa, että olin vielä hyvin tietämätön cosplaysta ja miten cossia toteutetaan. Lyhyesti sanottuna: luonnon kiharat hiukset eivät ole parhaat mahdolliset työkalut ellei tiedä mitä tekee ja minä en tiennyt. Mutta se on unohdettu ja kuopattu jonnekin kauas.

Kikucon II:sta päätin tehdä Final Fantasy VII painoitteisen ja toteutin niin sanotun kaappicossin hahmosta Cissnei (Final Fantasy VII: Crisis Core). Turkin asuhan on helpoin cossi mitä voi olla, eikö? Noh, ei aivan, yksinkertaisista asuista yleensä näkee kaikki virheet. Takki oli napillinen, housut samat mitkä Cloudilla ja käsineet omat vanhat. Tällä kertaa omista hiuksista oli hyötyä ja ne olivatkin ainoat onnistuneet aseen lisäksi. Hauskaa kyllä Kikuconissa oli, sillä osallistuin Cloudina Final Fantasy Fightiin, mikä oli aikas mahtava ja hauska kokemus.
 
Final Fantasy katastrofien jälkeen päätin, että minun täytyy ryhdistäytyä. En ollut vielä katsonut paljoa animea tai lukenut mangaa, joten hahmovalintoja oli todella vähän. Olimme kavereiden kanssa tykästyneet Kingdom Hearts -peleihin ja kaverini oli tekemässä Nobody-asua Animecon VI:teen, joten päätin tulla kaveriksi mukaan. Hahmoksi valitsin  Zexionin (Kingdom Hearts II: Chain of Memories) ja lähinnä hiusten värin vuoksi, sillä itse halusin siihen aikaan siniset hiukset. Takkiin olin enemmän kuin tyytyväinen, joskin harmittaa etten koskaan ehtinyt tehdä siihen vuorta, jotta se olisi näyttänyt paremmalta ja ryhdikkäämmältä. Myös takin yläosassa roikkuvan korun olisin voinut miettiä paremmin. Peruukin kanssa näin tosi paljon vaivaa, mutta silti se ei täysin muistuttanut Zexionin hiuksia. Näin myöhemmin sanottuna Zexion oli kuitenkin ensimmäinen cossini, josta aloin pitää ja jota en pitänyt ihan täydellisenä floppina.

Vasta vuonna 2009 aloin oikeasti parantua cossien tekemisessä ja kehittyä ompelijana. Aloin ymmärtää, miten asut rakentuvat ja miten eri kohtia asuissa voi tehdä. Tracon IV:ssä hahmoksi valikoitui Hatake Kakashi (Naruto), sillä olin rakastunut Narutossa esiintyvään ninjaan täydellisesti. Kakashin kanssa käytiin monia vastoinkäymisiä ennen kuin sain cossin kokonaisuudessaan päälleni. Hiukseni muotoiltiin ja värjättiin vappuväreillä Tampereen rautatieaseman vessassa, sillä en ollut saanut hiusvärejä opiskelupaikkakunnalleni Pieksämäelle vaan ystäväni toivat ne Turusta minulle. Mutta vihdoinkin hiukset onnistuivat täydellisesti, liivi oli hyvin tehty ja muutenkin kokonaisuus toimi. Ainut mikä harmittaa on se, että laitoin liian paksua täytettä liiviin ja siitä tuli ihan liian paksu. Ninjakengätkin mielestäni onnistuivat, eikä itsetehty otsapantakaan haitannut hirveästi.

Laitoin Kakashin päälle myös Bakaconiin, sillä pidin asusta todella paljon. Hiukset näyttivät vielä paremmilta kuin Traconissa ja muutenkin olin hyvin tyytyväinen asuun.

Animecon VII:ssä jatkoin Narutolla, mutta päätin jättää Kakashin kaappiin. Teimme ryhmäcossin kavereiden kanssa Team Minatosta ja minun hahmona oli Namikaze Minato (Naruto). Minatosta minä pidän myös, sillä vaikka peruukista tulikin todella iso ja muhkea, niin se oli mielestäni kuitenkin aikas onnistunut. Tein myös uuden liivin, jotta se soveltuisi Hokagen takin alle. Yksi cossin kohokohtia ja ylpeyden aiheita onkin Hokagen takki, joka aiheutti suurta päänvaivaa, mutta josta tuli todella kaunis.

 Animeconin aikoihin tutustuin D. Gray-Maniin ja olin niin koukussa sarjaan kuin vain voi ollakaan. Päätin tehdä Kanda Yun (D. Gray-Man) ja innostuin cossista niin paljon, että aloin tehdä sitä aika nopeasti Animeconin jälkeen. Alustavana suunnitelmanmuutoksena oli tehdä cosplayasu Helsingin kirjamessuille, mutta lopulta meninkin jo Magapäiville asussa. Kandaan olen äärettömän tyytyväinen vaikka jotain pieniä asioita tekisin toisin, jos tekisin asun uudestaan: takin kaulus on hyvä, mutta se voisi olla parempikin, Black Orderin merkki oli itse tehty ja meni huonoksi melko nopeasti. Tuohon aikaan en vielä osannut tehdä proppeja, joten Kandalla ei ollut Mugenia mukana, mikä nyt tietenkin harmittaa.

Olen tosiaan sitä mieltä, että vuonna 2009 aloin vasta kunnolla cossata, sillä cossit alkoivat näyttää jo joltain. Yhä edelleen Kakashi on yksi lempparicosseistani, mikä onnistui todella hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti