maanantai 16. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERI 2013: 16.12. Joulu Japanissa - vai onko sitä?

Joulu ei ole Japanissa merkittävä juhla vaikka sitä siellä vietetäänkin. Kristinuskon Japaniin toivat alun perin portugalilaiset, jotka perustivat 1500-luvulla sinne kauppa-asemiaan. Portugalilaiset lähetyssaarnaajat yrittivät jo tuolloin käännyttää japanilaisia katolisiksi, joskin tulos jäi melko vaatimattomaksi. 1600-luvun alussa kristinusko kiellettiin.

1900-luvulla alkoi puhaltaa muutosten tuulet ja Japani alkoi vähitellen avautua länsimaisille vaikutteille. Toinen maailmansota ja Pearl Harbor aiheuttivat suurta takapakkia, sillä joulu luokiteltiin amerikkalaisuuden ilmentymäksi ja sen vietto kiellettiin.

Sodan jälkeen ja japanin uudelleenrakentamisen aikaan kulttuurivaikutukset alkoivat uudet näkyä. Erityisesti Hollywood-elokuvat, missä joulua romantisoitiin, nousivat suosioon. Japanilaiset kiinnostuivat uudelleen joulunperinteistä ja jälleen sitä alettiin hiljalleen viettää Japanissa, joskin ilman uskonnollista sisältöä. Joulusta tulikin maallinen ja lähinnä kaupallinen kansanjuhla, mihin kuuluivat joululahjat ja joulupuut.

Japanilaiset ovat soveltaneet joulun juhlintaa itselle sopivaksi ja ottaneet siitä vain itseään miellyttävät ja hauskat puolet. Voi ajatella, että japanilaiset näkevän joulun samanlaisena juhlana kuin suomalaiset uuden vuoden: se on vain yksi hauska tapahtuma muiden joukossa. Joulu onkin tavallinen työ- ja koulupäivä.

Joulusanoman puuttuessa on joulusta muodostunut Japanissa lapsiperheiden ja rakastavaisten juhla. Perheissä syödään aattona jouluateria, joka on yleensä kanaa ja amerikkalaistyyppistä kermakakkua, ja lapset saavat tavallisesti yhden joululahjan. Rakastavaiset puolestaan saattavat syödä illallista ravintolassa kynttilänvalossa.

Tokiosta ja muista suurkaupungeista löytyy kyllä joulutapahtumia niitä etsiville. Esimerkiksi kirkot järjestävät joulujuhlia ja joululaulutapahtumia. Suomalaista joulua voi etsiä Suomi-Kirkosta Tokion Nakanosta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti