torstai 5. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERI 2013: 5.12. Japanin opiskelua

Japania pystyy nykyään melko helposti opiskelemaan. On paljon materiaalia ja oppikirjoja, mitkä mahdollistavat myös itseopiskelun. Jotkut lukiot voivat tarjota mahdollisuuden opiskella japania ja vielä parempi tarjonta taitaa olla korkeakouluilla. Omien opintojen aikana japanin kielen kursseja ei löytynyt, joten opinnot jäivät siihen. 

Entä sitten, kun ikää on jo sen verran, ettei enää opiskele? Tuleeko japanin kielen opiskelusta opettajan avulla mahdoton ajatus? Ei suinkaan! Työväen opistot ainakin tarjoavat hyvän väylän japanin opiskeluun ja vielä ilta-aikaan. Valitettava tosi asia kuitenkin on, että tässä taloustilanteessa kurssitarjonta ei enää ole suurta. 

Pääsimme whiplasherin kanssa Turun työväen opiston kautta japanin alkeiden kurssille, mikä on kestänyt syyskuusta aina tähän päivään asti. Kurssi kesti siis 13 kertaa ja opiskelua oli kerran viikossa. Opettajana toimi japanilainen nainen ja opetus tapahtui englanniksi.

Vaikka olin hieman opiskellut itsenäisesti ja animen kautta jotain sanastoa oppinut, on todella hienoa päästä oikeaoppisesti opiskelemaan japania ja vielä japanilaisen opettajan johdolla. On ollut mielenkiintoista huomata, miten anime ja ns. oikea japani saattavat erota toisistaan. Tai miten japanin merkit todella kääntyvät meidän aakkosillemme.

Kurssin tavoitteena oli, että oppisimme edes hieman japania, jotta pärjäisimme paremmin Japanissa ja pystyisimme kommunikoimaan japanilaisten kanssa. Tärkeää oli oppia kirjoittamaan, puhumaan ja ymmärtämään yksinkertaista japania.



Aluksi hiraganojen ja katakanojen valtava määrä tuntui siltä, ettei niitä voi koskaan oppia. Itseopiskelua, motivaatiota, tahtoa ja kertausta se vaati ennen kuin kaikki merkit voi oppia. Kaikkia merkkejä ei kannata samaan aikaan opiskella, eikä sekoittaa hiraganoja ja katakanoja keskenään. Jotkut opettelevat konsonantin mukaan litanioita (ma, me, mi, mu, mo) kun taas minä koin helpommaksi opetella vokaalin mukaan (a, ka, sa, ta, ha, na, ma, ra, ya, wa). Tavuja piti myös sekoitella, jotta tunnistaa ja osaa kirjoittaa niitä litanioiden ulkopuolella. Latasin myös puhelimeeni sovelluksen, mikä näytti, missä järjestyksessä merkit kirjoitetaan, mikä helpotti kovasti kirjoittamisen opettelua!

Minulle ehkä hankalinta oli oppia sanastoa. Kielioppi meni vielä suhteellisen hyvin päähän, sillä sen oppiminen on aina ollut minulle helppoa. Mutta sanojen muistaminen ja niistä lauseiden muodostaminen? Ei helppoa.

Onneksi pääsimme japanin jatkokurssille, mikä kestää tammikuusta huhtikuun alkuun. Eli pystymme vielä jatkamaan opiskelua opettajan johdolla ja viikottain olevat oppitunnit tukevat opitun muistamista.

Kuka muu on opiskellut tai opiskelee japania?

5 kommenttia:

  1. Meillä meinasi japanin opiskelu tyssätä, koska näytti siltä, ettei opettajalla ole enää aikaa vetää kursseja. Noh, yllättäen aikaa järjestyi, mutta paikallinen opisto oli ehtinyt budjetoida rahat muuhun. Onneksi rahaa kuitenkin tuli jostain (mistä? En tiedä) ja saadaan ainakin vielä kevät jatkaa opiskelua.

    Viides vuosi siis jo meneillään. Mieluusti jatkaisin opiskelua pidemmällekin, jos vain kursseja järjestetään. Alkeiskurssitarjonta tuntuu olevan ihan kohtalaisen hyvä, mutta pidemmälle edistyneille ei ole ihan samanlaista tarjontaa... ja kun itse mieluummin vielä opiskelen viikonloppuna kuin iltaisin viikolla, valikoima on suorastaan olematon :D Onneksi naapurikunnassa tosiaan tämä yksi jatkokurssi pyörii nyt ainakin vielä kevään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut ihan saman asian eli alkeiskursseja kyllä on, mutta jatkokursseja ei niinkään. Olinkin iloisesti yllättynyt, kun työväenopisto ilmoitti toisesta japanin kurssista ensi keväälle! Mutta mikäli kursseja ei enää jatketa, saa nähdä jatkuuko opiskelu itseopiskeluna vai löytyykö jostain muualta kursseja.
      ~dessu

      Poista
  2. Itse oon opiskellu kolme vuotta, kaks lukiossa (4 kurssia) ja vuoden työväenopistolla, kahden vuoden tauon jälkeen. Lukiossa opiskelu painottui sanastoon, toki hiraganat ja katakanat piti osata, ja vikalla kurssilla jo vähän kanjejakin, kirjaa käytettiin vaan kokeisiin lukuun. Opettaja enimmäkseen kertoi omia matkatarinoita ja sieltä käänteli sanoja. Aika vähän kielioppia

    Työväen opiston kurssi oli joku alkeet 2-kurssi, eli hypättiin kaverin kanssa vähän kesken mukaan ku oli jo vuoden monet siellä olleet. Japanilainen nainen, mutta meillä opetus oli suomeksi. Kirja oli kokonaan kanoilla :'D Painottui juurikin sinne kieliopilliseen ja puheeseen, oletus oli että merkit osattiin jo. Ei ollut mitään koettakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella hienoa, että joissain lukioissa löytyy myös japanin opiskelun mahdollisuus! Harmi, ettei sinun opiskelut ole opettajien vuoksi oikein sujuneet niin hyvin kuin olisivat!

      Ja se on kyllä totta, että opettajilla on monilla sellainen käsitys, että opiskelijat osaavat jo kirjoittaa japania. Meillä opeteltiin hiraganat ja katakanat todella nopeasti, loppukurssista oli oletus, että kaikkihan ne jo osaavat! Onneksi opettaja ymmärsi jossain kohtaa, että kaikki eivät todellakaan olleet vielä oppineet niitä.
      ~dessu

      Poista
    2. Kyllä se siis sujui, tapahan se tuoki oli :D tietysti jos ei sosaa sanastoa ni ei voi oppii kieltäkää. Ja kurssien pointti oli nimen omaa alkeet, että voi siitä sitten jatkaa eteenpäi

      Meillä tuo tosiaan oli kakkoskurssi jo, ni voi olla että ne on siellä ekalla kurssilla käyty. tosin melkeen kaikki oli opiskellu jo n. 2-3 vuotta, ni siinä vaiheessa oletus on että ne osataan l'D

      Poista