ITSETEHTY TOFFEE
kuva otettu Valion sivuilta |
2 dl kuohukermaa
1½ dl sokeria
½ dl siirappia
25 g voita
Sekoita ainekset paksupohjaisessa kattilassa. Anna seoksen kiehua voimakkaasti poreillen 15-25 min (HUOM! Keittoaika vaihtelee kiehumisen voimakkuudesta ja keittoastian halkaisijan suuruudesta riippuen! Kannattaa antaa kiehua kauan, sillä minun seoksestani tuli enemmän kinuskin tapaista, kun en antanut kiehua tarpeeksi). Sekoita välillä, varsinkin keittoajan lopussa, ettei seos tartu pohjaan.
Kun toffee alkaa saostua,
ota seosta ½tl lusikkaan ja tipauta seosta kylmään veteen. Anna jäähtyä hetken. Mikäli
seos jähmettyy vedessä niin, että voit muotoilla sen palloksi, on
toffeeseos valmista.
Kaada seos pieneen
vuokaan, jossa on leivinpaperi. Anna kovettua. Leikkaa paloiksi. Kostuta veitsi veteen ennen leikkuuta, sillä veitsi voi jäädä kiinni toffeeseen. Toffee
leikkautuu parhaiten, kun se on täysin jäähtynyttä.
Pakkaa palat sellofaaniin (tai paistopusseista leikattuihin paloihin), sulje päät narulla tai nauhalla. Makeiset säilyvät 1 - 2 viikkoa.
ROCKY ROAD
kuva otettu Valion sivuilta |
½ dl rusinoita
1 dl pähkinöitä (esim. saksan-, pekaani-, pistaasipähkinöitä)
100 g vaahtokarkkia
tilkka kermaa tai maitoa
Paloittele suklaa ja lisää tilkka kermaa tai maitoa seokseen. Sulata se
mikroaaltouunissa niin että sekoittelet seosta pienin väliajoin.
Hienonna pähkinöitä hieman veitsellä ja pilko myös vaahtokarkit pieniksi paloiksi (HUOM! Vaahtokarkit kannattaa pilkkoa todella pieniksi, sillä isoina paloina ne maistuvat ihan purkalta seoksessa).
Hienonna pähkinöitä hieman veitsellä ja pilko myös vaahtokarkit pieniksi paloiksi (HUOM! Vaahtokarkit kannattaa pilkkoa todella pieniksi, sillä isoina paloina ne maistuvat ihan purkalta seoksessa).
Sekoita kaikki ainekset yhteen. Levitä seos leivinpaperin päälle vuokaan ja anna jähmettyä kylmässä. Leikkaa jähmettynyt levy paloiksi ja tarjoile.
Alunperin ohjeessa oli 1 dl kuohukermaa, mikä piti lisätä suklaaseen. Minun seokseni ei koskaan jähmettynyt vaan jäi liian kosteaksi. Tästä syystä en laittaisi niin paljon kermaa seokseen.
Löytyykö teidän keittokirjoista kivoja reseptejä joululahjaksi?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti