tiistai 3. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERI 2013: 3.12. Cosplaykisat

Cosplaykisojen määrä on noussut mielestäni todella paljon ihan muutamien viime vuosien ajan. Muistan tosiaan ajan, jolloin World Cosplay Summit oli suurin ja hienoin cosplaykisa, mitä odotin todella innolla. Nyt rinnalle on tullut Nordic Cosplay Championships ja EuroCosplay. En välttämättä sano, että kisat kilpailevat keskenään, sillä kisoissa kilpaillaan kuitenkin maailmanlaajuisesti eri tasoilla, niin sanotusti. Kisojen nimetkin jo kertovat paljon.

On todella hienoa, että yli maan rajojen meneviä kisoja on tullut enemmän ja cosplaysta on tullut kansainvälisempää. Kirjoitin Traconin jälkeen blogikirjoituksen cosplaykulttuureista eri maissa, mikä todella hätkäytti sekä minua että monia muita. Siitä huolimatta olen iloinen, että cossaajat vierailevat muissa maissa ja kisataan muiden maiden kanssa. Niistä voi oppia ja saada ideoita tuleviin kisoihin tai vaikkapa Suomen kisakulttuuriin.

Kansainvälisten kisojen lisäksi conit tarjoavat niin sanotusti peruscosplaykisoja, kuten puku- ja esityskilpailuja. Näissä oman maan kisoissa pystyy kehittymään, saamaan kokemusta, intoa lähteä kisaamaan muihin maihin – eli ehdottomasti yksi tärkeimmistä kisaformaateista!

Peruskisat ovat myös kokeneet paljon muutoksia. Vuoden 2013 Desucon Frostbitessä puhuin lavakammosta ja esiintymisestä, missä esille tuli juuri kisojen monimuotoisuus ja niiden kategorisoinnin hankaluus. Voitte lukea aiemmasta blogimerkinnästä näitä pohdintoja, niin en niitä tuo uudestaan tässä esille.

Cossaajana iloitsen siitä, että on monipuolisia kisoja, sillä niitä on ihana seurata. Toisaalta viime Traconin jälkeen tuli sellainen olo, että olin ihan ähky niiden kaikkien kisojen jälkeen. Liikaa yhdessä tapahtumassa. Suomessa on kuitenkin paljon tapahtumia, mihin niitä voi jakaa.

Olen todella innoissani toukokuussa 2014 tulevasta Cosvisionista, mikä on cosplayhin painottunut taphtuma. Kisajulkistuksia tulee koko ajan lisää ja minulla on sekavat ajatukset sen suhteen. Tuleeko kisoista yhtä ähkyyn, mitä Traconissa? Vai pysyykö mielenkiinto niitä seuratessa?

Mikä on sinusta paras cosplaykisamuoto? Mikä ei ehdottomasti saa hävitä Suomen cosplaykisaskenestä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti